24 February 2017

Syurga dan Neraka dari sudut pandang abang Eusoff

Assalamualaikum...

Berbulan tak aktif berblog, Alhamdulillah semangat tu datang kembali. Demi memori bersama anak-anak.. mama gagahi jua mendesign sambil celah sekejap mengupdate di sini. Idea menghuraikan apa yang dah di statuskan kat FB Nordianah Alias.. Tak perlu la nak memikir modal apa untuk bercerita di sini.

Abang Eusoff orangnya sangat "susah". Bila mood takde, dia akan senyap membisu. Lagi-lagi waktu balik dari sekolah. Tak kira sekolah agama mahupun sekolah kebangsaan, petangnya. Sampai pernah la mama "merajuk" sebab tak nak jawab soalan-soalan mama..hihi.. Mama kuat touching, anak tak layan soalan.. mula la sendu-sendu.. sampai abang Eusoff memujuk.. "maafkan saya mama...saya sayang mama.." Berair semua, mata, hidung..mulut.. gara-gara memujuk mama..๐Ÿ˜

Harini mood dia sangat terbaik!

Masuk kereta.. terus cium adik peluk mama, dan bercerita pasal syurga dan neraka. Mama pulak yang mendengar teruja sangat-sangat. Datang satu rasa.. eh..tak sangka sungguh menda-menda ni keluar dari mulut dia. Ye.. first time dalam hidup dia bercerita perihal syurga dan neraka. Gambaran dia pun maha dahsyat juga laa.. (dari sudut pandang seorang budak 7 tahun)

Copy sini status fb harini..


Inspirasi mama
=============
"Mama..,
kat syurga have pool.. smell great! It's a nice place..! ๐Ÿ˜„
Kat Neraka have ayam busuk, have snake, have lion, have tiger.. have fire.. it's not smell great and have someone not nice too..๐Ÿ˜“"
Harini belajar pasal syurga neraka agaknya. Masuk kereta terus tak sabar-sabar bagi penerangan kat mama! ๐Ÿ˜
-Pandangan syurga neraka dari sudut pandang abang Eusoff-
*English caca marba :)
4 days left!!! (PROMOSI FEBRUARI 2017)
๐Ÿ’‹ Photo Mug (Rm15) / Magic Mug (Rm30)
๐Ÿ’‹ Iron Label (Rm60)-260pcs
๐Ÿ’‹ Bunting/Banner (Rm2.00/sekaki)


Huraian dia sangat panjang berjela lagi.. tapi mama ambil pendek-pendek saje. Huraian dia sampai la kami sampai rumah tadi. Kena waktu baik.. mood comey Alhamdulillah sejuk perut mama mengandungkan awak abang. Tapi kalau datang mood tak berapa comey.. heheh..susah nak describe la. 

Mama tak akan cerita sisi nagetif anak-anak di fb mahupun Blog. Biarlah ia yersimpan rapi dalam hati mama dan papa sahaja. Tak elok la bercerita.. tak nak aura-aura nagetif menjadi perkongsian buat semua..

English abang sangat lah tunggang langgang. Tapi dah dia suka guna, biar la dia guna. Ada-ada masa kalau mama tahu untuk betulkan, terus betulkan je. Tapi kalau tak tahu.. terpaksa la mencari sumber-sumber yang diyakini untuk dirujuk.

*Mama dan papa tak reti sangat English..tapi mama dan papa akan usaha sehabis baik agar anak-anak pandai English.. biar pun tergeliat lidah2 kami speaking kat umah..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


23 February 2017

Just want 1 school, not two school :(

Assalamualaikum...

Curi masa..curi masa... mencatat kenangan untuk anakanda berdua.

Harini pun sedikit kelam kabut. Sebab papa outstation. Jadi tugas mama kena ambil sekolah agama, hantar sekolah kebangsaan dan ambil dari sekolah kebangsaan. Alhamdulillah dalam sakit/berat kepala.. settle semua tugas tu! Awal pagi je papa hantar abang ke sekolah agama.

Mama yang mengantar, mengambil pun macam penat sikit...heheh..sikit je la.. Inikan pula anak kecil usia 7 tahun. Harini dah berbunyi-bunyi sewaktu hantar ke sekolah kebangsaan. Saya copy sini status tengah hari tadi di : Nordianah Alias

Inspirasi mama
=============
Mama, i'm so sleepy...๐Ÿ˜–
Boleh saya just want, one school.. not two school mama?
.....sepi.....
๐Ÿ‘‡si kecik ni pun sleepy.. tersengguk-sengguk waktu balik dari hantar abang ke sekolah kebangsaan.
*maaf kalo penggunaan English abang salah :p
5 days left!
==========
-Photo Mug / Magic Mug
-Iron Label
-Bunting/banner Rm2.00 sekaki

Cerita pasal abang, gambar si adik..hihi.. boleh jee..๐Ÿ˜Š

Dia minta nak satu sekolah je.. tak nak dua sekolah.. katanya dia penat, dia ngantuk..

Allahuakbar.. sedih pun ada waktu dengar luahan rasa abang Eusoff tu... mmmm.. tapi tak mampu nak tunaikan permintaan dia. Sebab mama dan papa hantar ke dua school adalah untuk abang dapat ilmu duniawi dan abang dapat juga ilmu ukhrawi. 

Waktu mama sebaya abang dulu pun, mama kena pergi dua school, sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Kebangsaan. Cuma bezanya... mama start sekolah agama darjah 3, dan kalau tak silap 3 hari seminggu je.. 

Yang abang ni, seawal 7 tahun dan 5 hari seminggu, Isnin - Jumaat, penuh.

Ye..mama faham.. abang penat, abang letih. tapi sabar yee.. alah bisa, tegal biasa. Insya Allah lama-lama nanti abang mampu nak menghadapi keadaan macam ni. 

-Abang dah lancar membaca Iqra'
-Abang dah boleh mengeja rumi, tapi merangkak-rangkak

Takpe.. mama yakin abang BOLEH!

21 February 2017

Can mama, but just a little bit

Assalamualaikum...

Terasa seperti hilang rentak dah nak berblog. Tak reti nak karang ayat dah..hihi.. Up status di Nordianah Alias atau lebih nak suruh orang kenal sebagai "Anak Pok Yah Kreatif", simple-simple je pasal Eusoff dan Elyass. At least terupdate la juga perkembangan diorang walaupun tak jelaskan secara terperinci..


Tujuan asal aktif fb sebenarnya nak berniaga sahaja pun.. takut kalau terlalu hard selling.. nanti kawan-kawan, customer-costumer boring kan.. jadinya kita up juga lah status perihal anak-anak sebagai selingan untuk bacaan santai semua. 


Harini hari kelam kelibut..


Dalam pukul 9.00pagi air paip takde setitik pun. Abang balik sekolah agama 10.30. Kalau air masih juge belum ada.. naya ni.. Sebab abang, balik sekolah tak kira pagi atau petang.. sah-sah peluh basah baju! Terus terfikir, mandikan je dua beradik ni kat masjid (depan sekolah agama abang)


Gigih berangkut semua bag sekolah, baju sekolah, tuala, sabun mandi, bedak, perfume, lotion, sikat... demi nak siapkan dua beradik nih.. Lelah sungguh..! Tapi mama success.. dalam kelelahan itu..hihi.. Pukul 11.10, settle siapkan dorang, dan terus bawak makan nasi.. dan tapaw bekal di kedai sahaja.. Pukul 12.20 sampai sekolah kebangsaan abang..


Up sini status fb tengah hari tadi. Ini pun kira gigih juga ni.. sebab hati tercuit-cuit.. terkiki dalam jiwa, nak biarkan dulu, update nanti-nanti takut lupa.. Abang dah ke dewan sekolah, mama masih depan sekolah dalam 5 minit.. up status ini dulu! 


Gigih tau tak...hihi... :) 



Inspirasi mama
=============
Kebelakangan ni banyak barang sekolah abang hilang tanpa dapat dikesan. Tanya tuan badan pun, dia jawab tak tahu. ๐Ÿ˜ฅ Tupparware biru (bekas nasi) + botol air.. bekas pensil.. pensil.. pensil warna.. pemadam.. pembaris.. penggorek๐Ÿ˜ต
Harini niat nak beli alat tulis kat koperasi sekolah. On the way hantar tadi, bg tau la niat mama tu.
M : abang, nanti kite gi koperasi jap ye. Mama nak beli barang-barang abang.
A : Ma, parents not allowed!
M : ๐Ÿ˜’
A : Just kids can go inside school.
M : ๐Ÿ˜ง What ever la abang. Tapi mama kena masuk gak kejap nak beli barang-barang abang.
A : Can mama, but just a little bit.
M : ๐Ÿ˜ฒ (Just a little bit?????) Kikikikikiki.. geli hati mama bang.. -ticer tirah baca ni malu mama tauuu bang..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Alert promosi
----------------
1. Photo mug / magic mug
2. Iron Label
3. Bunting/banner Rm2.00/kaki


Sampai ke malam ni pun masih terasa geli hati.. Punya dia suka nak cakap English.. ikut dan dia je cakap apa-apa pun.. Mesti dia confident sangat dengan ayat dia tu.. Owh abang...hihi

Memang dia suka nak bercakap English.. sampai kami kat rumah pun broken English dengan dia.. Entah betul..entah tidak.. kami tibai je.. demi nak support abang Eusoff speak in English.





19 February 2017

Hero no 1 & 2

Assalamualaikum...

Sepanjang minggu peram anak-anak di rumah especially Elyass.. Abang Eusoff dari pagi sampai ke petang, sibuk bersekolah.. memang masa dia banyak duk luar rumah dah..

So, weekend kali ni.. habis je mama settle-settle kerja design... papa pelawa kami jalan-jalan. Dekat-dekat je papa kata.. masuk kl Jam.. jadi hindari la ke sana katanya.

Kashfi Elyass seronok bukan main nak jalan-jalan. Khilfi Eusoff minta duduk rumah je.. nak tengok tv. Boring katanya jalan-jalan.. Hari biasa masa banyak dihabiskan duduk luar rumah kan.. jadi weekend ni dia mintak duk rumah je๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

2 anak, 2 perangai..

Keluar la juga kami... mama pun dah boring duduk rumah mengadap design je.. jadi hari minggu masa untuk cuci-cuci mata le...

Nah.. sekeping gambar dua beradik.

I'am hero no. 1 - Khilfi Eusoff
I'am hero no. 2 - Kashfi Elyass


Baju mama designkan khas untuk anak-anak terchinta.. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Jenguk-jenguk la fb : Nordianah Alias sesambil cuci-cuci mata.. Lagi afdol.. add friend la sekali yee.. nanti kite approved! Hiii..

11 February 2017

Sibuk sangat di Anak Pok Yah Kreatif.. blog sunyi dan sepi :(

Assalamualaikum...

Allahuakbar.. terabai rase blog kecil cerita anak-anak ni.. bilamana mama banyak habiskan masa di fb: Nordianah Alias (Anak Pok Yah Kreatif) Kat sana pun selain berniaga kecil-kecilan promot apa yang ada... terselit juga cerita anak-anak dalam ruangan;

Inspirasi Mama
===========

Ada ke pembaca blog kecil saya ni.. Kalau la ada.. leh la add fb saya tu..hihihi.. Leh baca kisah abang Eusoff dan Elyass di sana juga.. :) sesambil cuci mata tengok barang jualan sayeee... hiihii

Abang Eusoff dah masuk bulan ke dua bersekolah darjah 1.
Elyass dah masuk tahun ke-3 hidup dia.. Bulan 8 genap lah 3 tahun.

Banyak cerita anak-anak yang tak sempat tulis disini. Sedih sungguh rasanya... :(
Macam mana nak mengimbau memori nanti kalau tak bercerita di sini? Insya Allah mama kena ambil juga sikit masa dalam kesibukan berniaga/mendesign. Ye... Insya Allah.. Insya Allah..

Nah untuk kenangan, tempek sini gambar dua beradik satu sorang. Pengubat duka dan lara mama... :)





19 January 2017

Bila mereka dan besar, berwrestling pulak dah..

Assalamualaikum...

Sekali datang rasa tak best pulak nak simpan gambar-gambar macam ni kat sini..๐Ÿ˜ Tapi sebagai sebahagian dari kenangan pembesaran dua beradik ni... abang Eusoff dan Elyass.. mama gagahkan diri tepek je gambar Elyass gaya ni.

Tapi jangan salah faham tauuuu... ini bukan la penderaan ke apa..๐Ÿ˜…

Dah namanya dua-dua pun hero tak nak kalah... ending dia yang kecik la selalu mendapat lebih. Abang pun dapat juga.. sama-sama dapat je sebenarnya.. ๐Ÿ˜ฏ 

Tapi kali ni adik tewas habis!! Tapi tetap control macho je walau muka dah calar balar.. Tetap menten hensem dan konfident biar calar balar tu berdarah pun! Takde nya dia nak report kat mama bagi tahu abang buat atau sakit ke.. 

Abang Eusoff?
Kena marah gak sedas dua..๐Ÿ˜” biar jadi pengajaran untuk dia. 





Hmmmm... bila anak-anak dah besarr....
Uncontrol dah rasanya...๐Ÿ˜ฅ lagi-lagi bila mama dah settle-settlekan dorang dan mama dan dalam mood mendesign depan komputer.

Allah..permudahkan lah membesarkan 2 hero ini.. Amin....

15 January 2017

Selesai "pakaikan baju" untuk buku-buku abang

Assalamualaikum...

2 minggu abang melangkah ke tahun satu 2017, baru lah selesai sepenuhnya sesi memberi pakai baju untuk buku-buku sekolah abang. Mujur lah untuk sekolah kebangsaan 3 minggu ini tak perlu bawa buku ke sekolah. Mama utamakan buku-buku sekolah agama sahaja dahulu..sebab sekolah agama, abang Eusoff dah start belajar dah.



Memang struggle sungguh, 60 biji buku... buku teks, buku latihan dan juga buku tulis untuk sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Ambik masa dua hari juga nak menyiapkannya. Bukan dua hari direct tau.. bertangguh berhari-hari nak sempurnakannya..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Mama rasa serba tak kena selagi tak siap sampul semua.. maca ada menda tak settle..๐Ÿ˜… Dah siap ni, rasa lega dia tu... fuhhhhh.. tak leh digambarkan dengan kata-kata!! 

Seperti tahun-tahun sudah.. mama gunakan book cover laminated -self-adhesive untuk buku teks dan buku latihan. Tak susah pun cara memasangnya..cuma nak kena teliti takut ada gelembung-gelembung undara tetperangkap di kulit buku tu.. kalo ada kena lurut-lurutkan bagi hilang gelembung udara tu.. baru la comeyyyy.. kemas je..!




Memang merah jari jemari mama bang balutkan buku-buku kamu nih. Harap-harapnya tahun depan mama leh bersara dah... kamu buat sendiri la pulak..๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

Minggu ni, minggu ke-3 tak pelu bawa buku ke sekolah kebangsaan, lagi satu minggu berat la bag kamu wahai abang.. hihi




08 January 2017

Mini Karnival MakanannTradisional & Produk Terengganu

Assalamualaikum...


Berkesempatan juga harini ke mini karnival makanan tradisional & produk Terengganu. Hari terakhir dah pun harini..

Sebab memang lah bangsa suka makan.. lagi-lagi makanan negeri sendiri ni.., jadi memang tak lepaskan peluang laa. Menda yang sangat berhajat nak makan adalah rojok kateh, makanan famous orang Terengganu terutama di bulan puasa dan di waktu raya haji. Barang susah nak dapat nihh๐Ÿ˜„

Dalam pukul 11 lebih dah sampai sana.. mujur senang parking.. terus je masuk ke khemas jualan.. tengok kiri kana, depan belakang... dah tak keruan.. (tambah lagi tengah lapar..) ambik-ambik dan bayar.... nahh.. ni dia...





Dan sejenis lagi keropok lekor/keropok cheese.. masuk kereta terus ngap dok dang-dang.. jadi tak sempatnya dia berselfi..๐Ÿ˜‚

Semua sedap-sedap.... hilang rindu kepada makanan negeri tercinta itu..

Sesambil membeli, berkesempatan pula menjawab soalan kuiz.. dah dapat menang hadiah.. Alhamdulillah langkah kanan harini..


Sempat bergambar dengan orang kuat diantara yang kuat-kuat disebalik majlis ini.. En.Ridhwan..heheh..
Kasi can suami ngan anak-anak je la bergambar.. mama is malu..๐Ÿ™ˆ takut tak muat kamera..๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Kekenyangan makan makanan unik Terengganu. Terlepas rindu... sebab dah lama tak balik kampung.

Alhamdulillah, banner, bunting name tag untuk majlis ni, berpeluang supply pada mereka. Permulaan yang baik untuk di awal tahun ini bagi saya. Beginner designer sahaja.. tapi Insya Allah.. boleh cuba buat yang terbaik untuk anda..

Kau minat nak buat design dan printing untuk backdrop/bunting/banner atau item-item lain... leh la pm kat fb mama Eusoff Elyass ye..

Fb: Nordianah Alias.

๐Ÿ˜Š

07 January 2017

Sesi persekolahan 2017 : Sesi petang - Sekolah Kebangsaan

Assalamualaikum...

Dah 4 hari berlalu minggu pertama persekolahan... mama baru nak mengupdate kisah sesi petang persekolahan hari pertama - sekolah kebangsaan..๐Ÿ˜…

Setelah melalui hari pertama persekolahan sesi pagi untuk sekolah agama dengan lancar.. dan abang Eusoff pun macam follow the flow tanpa buat perangai.... mama ingatkan untuk sesi petang akan lancar sempurna seperti sesi pagi juga.

Rupanya... tidak..sama sekali..๐Ÿ˜‚

Dia tak buat perangai yang teruk sangat laaaa... tapi dia mengeluarkan ketegasan dalam percakapan dia.. dan dia usaha untuk laksanakan apa yang dia nak๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

"Mama.. boleh saya tak nak pergi sekolah...? Nak duduk rumah jeeee..."

Mama krik..krik.. pandang papa sambil buat muka kelat yang amat. Dan papa balas senyum pada mama dengan senyuman tawar jee.. masa tu tengah laju-laju siapkan makan tengah hari dan siapkan bekal sekolah dia.

Diam-diam abang Eusoff bukakan balik baju, seluar, stoking yang dah dipakaikan tauuu... rasa nak menangis! Papa ambik alih untuk sesi memujuk.. (mama tak mampu nak menghadapi situasi begini biasanya.. so serahkan saja pada yang pakar..) 

Pujukan berjaya.. dengan rela hati dia pakai balik semua.. dan senyum tunggu nak makan nasi sebelum ke sekolah. Apa yang papa janjikan tak tahu laahh...๐Ÿ˜


Sampai sekolah... salam mama, papa dan Elyass, masuk dalam barisan mengikut kelas di dewan besar.. dengar amanat cikgu-cikgu.. dan berjalan dalam barisan masuk kelas. Ok dah.. tak de perangai apa-apa pun.. leganya Allah sahaja yang tahu.. fuhhhhh...!


Perati dari jauh jap...sebelum beredar balik. Biarlah dia di situ menimba ilmu. Apa yang perlu dirisaukan... percaya dengan kemampuan dia.. Abang Eusoff dalam proses menimba ilmu dan pengalaman hidup. Inilah permulaannya..


Dalam hati rasa nak nangis.. 
Anak mama dah sangat..sangat.. sangat besar!

Cepat sungguh masa berlalu....

03 January 2017

1st day school 2017 - Sesi pagi : Sekolah agama

Assalamualaikum...

Emosi bercampur baur pagi-pagi.. Anak sulong mama dah ke sekolah rendah. ๐Ÿ˜ข

Duhai masa.. laju sungguh berlalu pergi.. 
Sehinggakan tanpa sedar anak-anak makin menginjak dewasa.. dan mama papa bertambah usia. Allahuakbar..

Pagi-pagi seperti dijangka.. adengan bangun pagi bermula. Papa cool je.. laju-laju bangun siapkan diri.. masuk dapur tung tang tung tang..siap nasi goreng telur dengan sausage untuk bekalan abang. Tugas mama, siapkan abang.

Angkat bawa masuk bilik air.. berperang mandikan dan gosokkan gigi. sukar tapi mama berjaya!

Siapkan pakai baju, stokin, songkok, jam..galas bag.. baru muka ada senyum. Keluar rumah.. tanah masih gelap..
"Kenapa kita kena pergi sekolah at the night time mama..?" ๐Ÿ˜‚

Sampai sekolah bawa masuk kelas. Dudukan abang di sebelah Farouk dan Ashraf. hihihi... siap-siap mama bagi kawan tau.. takut tak reti nak mula berkawan.

Krik..krik..krik...

Masing-masing sepi๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚



Ustazah masuk kelas bawa pergi dewan untuk perhimpunan.. Mama, papa, Elyass tinggalkan abang di sekolah. Belajar berdikarilah..

*cari breakfast.. mama lapo..kikiki


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015