18 April 2015

Resepi Puri Mangga

Assalamualaikum

Jom berpuri lagi...

Malam ni tambah satu jenis lagi stok puri Elyass, puri mangga!

Pastikan pilih mangga yang jenis manis tau.. jangan la tersalah beli mangga belum masak atau memang jenis mangga yang masam. Mangga jenis gitu sesuai untuk mama-mama je yang makan tau... Takut menggundang anak kecil cirit birit je bagi masam-masam ni. Kesian tau..

Tak sure la mangga saya beli ni jenis apa. Dah seminggu pun beli, cuma masa je belum ada untuk proses jadi puri. Dah seminggu dalam fridge, sudah masak ranum tapi elok je tak buruk. Sambil-sambil potong untuk buat puri, sambil-sambil saya ngap seketul dua. Yummy...... manis sungguh!

Ok, meh tengok camne cara saya menyediakan puri mangga untuk Elyass. 

Check it out!


1. Sediakan mangga. Jumlah mangga bergantung kepada banyak mana stok puri yang dikehendaki. 
2. Kupas kulit mangga. Potong mangga kecik-kecik untuk memudahkan proses mengisar.
3. Mangga yang telah dipotong kecik, dimasukkan ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga betul-betul halus. Saya campurkan dengan sedikit air agar puri tidak terlalu likat.
4. Hasil mangga yang telah dikisar halus.
5. Puri sedia untuk dimakan! Lebihan puri boleh dimasukkan ke dalam bekas kecil-kecil atau bekas ais kiub yang bertutup untuk disejuk bekukan.

Siap!!

Simple dimple bukan. Jom lah cuba...! Mesti anak kecil anda menjilat sudu...

Bai..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015