Assalamualaikum....
Menyediakan puri untuk si kecil Elyass terasa seolah-olah terapi diri. Dalam rasa penat melaksanakan tugasan seharian di pejabat, balik disajikan pula keletah anak-anak yang macam-macam. Bila hati terdetik untuk membuat puri Elyass, kerajinan tu tiba-tiba membuak-buak. Lagi-lagi bila dibayangkan muka penuh teruja Elyass makan puri-puri yang mama sediakan.
Kepenatan dah tak terasa, seronok pulak tiba-tiba!
Stok makanan pejal 2 minggu Elyass sudah susut. Papa dah memborong buah-buahan di NSK untuk stok 2 minggu lagi. Ada lobak merah, betik, mangga, epal dan sayur bayam. Nak buat sekaligus, tak sempat.. jadinya mama buat puri lobak merah dulu..
Resepi simple juga... jom ikut langkah-langkah mudah berikut;
1. Sediakan lobak merah. Terpulang kepada anda berapa biji yang diperlukan.
2. Lobak merah dibersihkan, kulit lobak merah dikikis nipis, dan kemudian dipotong bulat.
3. Lobak merah tadi di steam sehingga lembut. Masa yang saya gunakan adalah selama 40 minit. Bagi yang tiada steamer boleh juga direbus menggunakan periuk biasa.
4. Lobak merah yang telah lembut dimasukkan ke dalam blender untuk dikisar halus. Masukkan air hasil dari steam tadi.
5. Blend sehingga halus.
6. Puree lobak merah sedia untuk dimakan oleh sikecil anda. Lebihan bolehlah diletakkan ke dalam bekas ais kiub untuk disejuk bekukan.
Lobak merah adalah salah satu makanan yang Elyass sangat suka. Lagi-lagi bila dicampur dengan puri kurma. Nyummm...nyum...nyum...
3 ketul puri lobak merah + 1 ketul puree kurma.
Burrpppp... kenyang suda... =)
Si kuat makan mama.. |
No comments:
Post a Comment