05 April 2015

Resepi Puri Jagung Manis

Assalamualaikum...

Nak share cara pembuatan puri jagung manis untuk si kecil!

Step yang sangat-sangat simple, semua orang boleh buat, Insya Allah. Waktu penyediaan pun tak ambil masa lama mana. Sambil-sambil tengah sediakan makan tengah hari, sambil-sambil buat puri baby.

Check-it out!!


1. Sediakan jagung manis yang difrozenkan yang sudah siap dileraikan. Kalau rajin, boleh jugak belikan jagung yang belum dimasak, cuma ambil masa untuk memproses jagung terlebih dahulu.
2. Jagung tadi di basuh sekali lagi, dan di steam. Saya steam selama 60 minit untuk memastikan jagung tadi sangat-sangat masak dan stuktur dia lembut. Bagi yang tiada steamer, boleh juga direbus menggunakan periuk biasa.
3. Masukkan ke dalam blander bersama air hasil dari steam tadi. Anggarkan air mengikut yang anda inginkan.
4. Blend sehingga halus.
5. Puree jagung manis sedia untuk dimakan sikecil anda. Boleh tambahkan susu ibu atau susu formula untuk menambah rasa sedap puri jagung manis ini. Lebihan boleh diletakkan ke dalam bekas ais kiub untuk disejuk bekukan.

Mama saya nak makan puri jagung manis...

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015