Assalamualaikum…
Jom.. main masak puri anak-anak lagi. Masih ada beberapa
jenis buah dan sayur dalam peti yang beli aritu tapi tak sempat nak proses jadi
puri.
Kebetulan hari ni, plan makan kat luar sahaja.. jadinya saya
ada lebihan masa selepas maghrib untuk buat puri Elyass. Cara sama je dengan
lain-lain puri pun. Senang dan waktu penyediaan tak ambil masa yang lama.
Sambil-sambil layan abang Eusoff dan Elyass.. sambil-sambil buat puri ni.
1. Sebungkus kacang peas diperlukan. Saya beli yang
frozen sahaja.
2. Basuh bersih dan masukkan ke dalam steamer. Saya
stim selama 60 minit. Sebab saya mahu kacang peas betul-betul lembut untuk
Elyass.
3. Kacang peas yang sudah lembut dimasukkan ke
dalam blender untuk diblend sehingga halus. Masukkan air sedikit demi sedikit untuk
memastikan puree tersebut tidak terlalu pekat.
4. Bland sehingga anda berpuas hati dengan tahap
kehalusan kacang peas tersebut.
5. Masukkan ke dalam bekas-bekas kecil. Siap untuk difrozenkan.
Mudah bukan?? Alhamdulillah siap sudah makanan Elyass
anggaran untuk 1 minggu di rumah pengasuh.
Tengah-tengah penyediaan ni, tengah dukung si kecik Elyass..
mulut dia, chap..chap..chap tak berenti-renti.. Bagi rasa sesudu, dia mau
lagi.. Suka nampak gayanya..! Bagi semangkuk kecik, abis disapu bersih. Ok
anak, kita cuba 4 hari nanti ye..
Nampak tuan makanan yang tak menyabo-nyabo.. |
Ni first time bagi puri kacang peas. Bimbang takut terkena
apa-apa alahan je. Harap-harap takde apa la ye..
Jom berpuri!
Bai!
No comments:
Post a Comment