18 November 2016

Ubat cacing untuk Elyass!

Assalamualaikum...

Usia Kashfi Elyass sudah menginjak 2 tahun 3 bulan. Masa untuk makan ubat cacing!! Nyaris-nyaris terlupa nak berikan Elyass ubat cacing ni. Malam tadi ke farmasi cari ubat mama, tetiba terpandang pula ubat cacing ni.. terus ambil satu!


Bahaya kalau tak membendung perihal jangkitan cacing ni sebab ia adalah jangkitan parasit yang boleh hidup dalam darah, usus atau organ tubuh.

Elyass pula sekarang ni memang tengah aktif.... waktu makan kalau mama papa terlepas pandang, terus ambil makanan cepat-cepat masuk mulut.. tanpa sempat mama papa hantar dia ke singki basuh tangan dulu. Makanan yang makan beli diluar pun, bimbang tak dimasak sempurna.. dan macam-macam lagi la yang boleh menyebabkan kewujudan cacing dalam badan anak-anak kecil ni.

Antara simpton-simpton yang disebabkan oleh cacing dalam tubuh:

-Pucat akibat anaemia (kekurangan darah merah)
-Cepat rasa lemah dan letih
-Kurang selera makan
-Abdomen kembung (Perut)
-Kegatalan di kulit kaki dan lubang dubur

Bila di kaji dan perhalusi simpton-simpton di atas... Alhamdulillah..Elyass takde lagi simpton-simpton tersebut. Jadi elok lah mencegah dari mengubati kan.

Makan le dulu ubat ni ye Elyass... Insya Allah sihat..


Waktu beli ubat malam tadi, memang tengah mendukung Elyass. Dia tengok je mama tengah pilih ubat cacing. Ada dua pilihan... antara syrup dan tablet. Saya ambil tablet sebab dah plan konon-konon itu adalah "gula-gula".. Sebab Elyass makin susah nak makan ubat sekarang ni.

Tanya dia, "Eyash nak gula-gula..?"

Terus dia jawab, "Nak..." dan ambil kotak kat tangan mama.. Masuk kereta terus tunjuk kat abang Eusoff dia ada gula-gula. Satu hal nak terangkan kat abang Eusoff pasal "gula-gula" Elyass tu. Dalam kereta abang joint sekali bagitahu Elyass, "gula-gula tu sedap adik...." hihi

Sampai rumah, Elyass terus minta nak makan...
Alhamdulillah.. memang abis sebiji "gula-gula" dia gigit dan kemam. Mudah sungguh makan ubat kali ni...hihihi

Bila tanya sedap tak?
Dia senyum dan angguk... :) apa taknya.. perisa pisang dan vanilla, tentu la sedap..No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015