01 October 2015

Jom kemas rak buku dan alatan belajar Eusoff..

Assalamualaikum...

Ini cerita semalam,

Sementara anak-anak tidur, lepas diberi ubat-ubat.. curi masa mengemas apa yang patut. Balik dari kampung tempoh hari, tak sempat nak mengemas apa-apa pun lagi. Fokus ke anak-anak yang sakit je. Mata dah rasa sakit sebenarnya, melihatkan keadaan rumah yang tak settle-settle ni...hihi

Nak buat semua tak termampu rasanya, bimbang Elyass merengek nakkan mama. Jadi ambil part yang sangat kecil dulu untuk mengemas dengan harapan siap sebelum abang Eusoff dan Elyass bangun.

Jom kemas rak buku dan alatan belajar abang Eusoff!

Sebenarnya rak untuk menyimpan segala file berkenaan surat menyurat, bil-bil utilities, personal insurans, kereta, rekod sekolah eusoff, rekod kesihatan sekeluarga.. dan segala macam lagi. Semuanya disini. Satu tempat! Konon juga one stop centre lah senang citer. 

Rak yang terbuka memang susah nak nampak kemas sentiasa. Ada je tangan-tangan kecil yang tarik itu ini. Lagi tinggi si kecil Elyass nanti, lagi seronok lah dia beraktiviti. Abang Eusoff sangat ok, jarang sangat menyepah rak buku dia.. cuba bila ambil buku, nak menyimpan balik takkan kemas seperti mama buat. Takpe... at least abang cuba simpan semula di rak buku ini. Bukan menyepah di lantai atau mana-mana.

Rak buku abang Eusoff ni terletaknya kat ruang tamu. Senang, anak-anak nak menulis, mewarna... boleh pantau aktiviti mengambil dan meletak buku mahupun alat tulis. Disebabkan rumah ni adalah rumah sewa saya tak skru almari ke dinding. Bimbang juga kot-kot abang atau adik memanjat rak ni untuk ambil barang. Nauzubillah... Biasanya, kalau abang Eusoff nak ambik alat tulis dia, dia akan mintak dari mama atau papa.

Keadaan rak SEBELUM yang sangat berserabut..

Keluarkan semua isi perut rak, mana yang tak perlu asing untuk dibuang

Rak yang telah dikosongkan, lap habuk bersih-bersih

Keadaan rak SELEPAS.. sedap sikit mata memandang

Fuh... settle mengemas dan anak-anak masih lena tidurnya. Alhamdulillah..
Bertahan la seminggu dua keadaan ini, nanti akan kembali bersepah.

Takpe... no problem.. memang ini rutin mama dari dulu lagi pun... :)

Anda dah kemas rak buku belajar anak-anak?? Jom kemas!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015