Assalamualaikum..
Bebaru nih balik kerja, en.suami tanya nak makan pe? Dua-dua kekeringan idea untuk makan apa.. Ye lah, nak masak lauk-lauk bagai penat kot balik kerja dah nak maghrib.. sekali-sekala masak ok lagi.. kalau dah tiap-tiap hari macam dah tak berapa nak ok lah.... ~~alasan...hihi
Tetiba en.suami cadang masak chicken chop..hoho..
Macam best! Apa kate try masak kali nih..bukan makan beli kat kedai... Ok boleh.. tadak hal lah kalo cuma sekadar masak chicken chop...hahah..cakap besar! kehkehkeh
Beli semua barang-barang masak chicken chop kat satu kedai yang memang hanya menjual bahan-bahan steam boat, chicken chop, lamb chop dan segala-gala chop lah... Harga adalah murah jika menjadi ahli, dan kami adalah ahli di kedai itu.. Banyak gak ar kurang kalo jadi ahli.. Lupa lak apa nama kedainya... Len kali kalo pergi lagi, ambik gambar sekeping dua.. saya kongsi pasal kedai ni okeh..?
Akhirnya chicken chop menjadi...cuma ayam sedikit keras sebab masak lama sangat...
Start masak dengan api yang sedikit kuat.. jadinya kulit luar dah nampak masak sangat dah..tapi isi dalam masih mentah. Jadinya kenalah masak sekali lagi dengan api yang perlahan. Hasilnya ayam jadi keras sikit. Takpe lah untuk makan sendiri.. kalau nak serve kat tetamu memang lah kategori tersangat gagal. =)
En.suami cam biasa jawab sedap je.. walaupun hakikatnya tak sedap.
Untuk sos kami hanya guna sos cili dan sos black papper, sedikit salad dan french frice untuk menampakkan kerealan chicken chop seperti di kedai~kesian..
Apa-apa pun sangat kenyang..orang Terengganu kata "kenyang betok" =p
pcubaan ptama xbmkna yg takhir..myb lps2 ni akn jd lbeh sedak lg..base on yg 1st..
ReplyDeleteape2 pun air tgn sndiri jgk sedap, n diyakini kebersihannya..kan kan kan.. <3
Betul tu lov.... Kebersihan memang tak diragui lagi..
DeleteInsya Allah nanti leh try lagi ah... =)