31 December 2012

Kisah Aiman dikidnap mama & papa...

Assalamualaikum...

Budak kecik nih telah saya kidnap hujung minggu ni... hahahh....bila dah mama & papa ke rumahnya kat Sepang sana, macam biasa la bila nak balik nak mengikut naik kereta. Abang Eusoff pun memang seronok la  bila adik naik kereta... biasanya bawak round sekali kawasan rumahnya, sudahnya saya  hantar balik lah.

Tapi kali ni saya mau kidnap dak kecik nih ke Batu Caves.... Serius nak ambik... Mujuk ayah ngan ibu izinkan... Mule-mule cam bimbang la jugak kan.. menangis carik ibu tengah malam.. Makanya ke Sepang la  kami menghantarlah si kecil  nih... tapi rupa-rupanya senang la sangat menjaga Aiman comel nih... Tak menangis langsung!

Sampai je Batu Caves terus masuk bilik mainan abang Eusoff...ambik basikal je pun...main keliling rumah. Abangnyer dah tidur awal-awal lagi dah...penat sangat gayanya. Adiknya lak macam batery full je lagi... Mama ngan papa malam ni layan  anak kecil la plak... bila papa ajak borak, memang berborak sakan la Aiman dengan bahasanya tu.. Papa memang tererr bahasa-bahasa baby ni..... Dan Aiman sangat-sangat rapat ngan papanya tu..

Bila dah penat main, baru nampak cam Aiman senyap pandang keliling... mungkin dah tersedar rumah cam lain jee... Nampak muka cam dah ngantuk, buatkan susu masuk dalam buai...selawat sikit terus tidur sampai pagi... Senangnya menjaga kamu wahai anak.....


Bangun pagi awal, sebab pampers bocor...tapi tak nangis... bila ajak mandi..nganguk nak aje... Mandi pagi ngan papa, siap mandi papa pakaikan baju, pastu papa buatkan susu...papa..papa..papa... Memang papa suka layan anak kecil... Sebab tu la Aiman rapat ngan papa... Ngan mama pun rapat jugak...kan..

Bangun aje abang Eusoff.... diorang buat gerak  gempur laa... diorang bergabung meletup!! haahahhah... Seronok diorang main mainan berdua... Abang Eusoff sangat sayangkan  Aiman. Adik dia la katakan.... kekadang bergaduh bile berebut  mainan.. tapi yang pastinya Abang Eusoff yang akan  mengalah dan adik yang akan  menang yeeeayyyy...!!

Alhamdulillah... biarlah Abang Eusoff menjadi seorang abang yang sabar dengan kerenah adik-adik...


Seronokkan tengok diorang main... main ball berdua... menulis berdua.. main masak-masak berdua... Main basikal pun berdua..... Pendek kata hari ini merupakan hari yang sangat gembira buat Eusoff sebab dia ada adik nak bermain-main...

Kami tengok pun tumpang gembira...


Ibu ngan ayah Aiman....,
Aiman balik kan Eusoff ngah tidur... Bila bangun je tidur terus carik adik dalam bilik mainan... Dia tanya... "Amen??" [Panggilan Eusoff untuk Aiman].... kami jawab la dah balik.....

Eusoff muka kecewa... Cian dia..
Bila kami tanya balik mana adik? Eusoff jawab "Alik dah..."

Kesian dia...
Lain kali ada masa yang sesuai..kami mau kidnap lagi eh??

hihi...

30 December 2012

Hati terhibur dengan ragamnya...love you nanak..

Assalamualaikum....

video

Keboringan di pagi Ahad... tak plan nak ke mana-mana lagi setakat nih...blom tau la tengah hari sikit kot tetiba ada idea nak ke mana-mana kan....

Melayari internet makin best dengan Unifi...hihihhi baru la tak sakit hati... seronok...seronok.... :-) Guna streamix dulu kekadang mau upload gambar atau video boleh tersengguk-sengguk tunggu siap... Sekarang upload video pun cume ambik 2-3 minit aje....cepat kan? Buat internet transaction pun laju sesangat....

Video nanak nih merupakan vidoe favourite saya...tiap-tiap hari wajib tengok...sebab best kot dengar dia mengomel-ngomel entah apa-apa ntah.... comel jer! Untuk kenang-kengan..saya tepek kat sini ye....

Dah besar nanak nanti mesti saya rindu saat ini.. kan? 
Anak dah besar bermakna kita pun dah tua... alahai..... :-(


Wahkemain mengorder Durian Crepe lagi!!

Assalamualaikum...


Betul-betul hantu durian kan.... biler dah selang berminggu-minggu tak makan durian segar.[tempoyak dalam peti tuh ada la jugak makan, kalo teringin sangat makan doyan...hahaha] Kalau balik kampung Raub tuh boleh la jugak merasa makan durian... tapi tak balik lak...camner....?

Nak beli durian cam malas la pulak walaupun terasa nak makan durian sesangat...
Jadinya, saya mengambil keputusan sekali lagi untuk mengorder durian crepe [DC] lagi.... Dapat makan durian gak aper? hhiihh...
Tengok orang jual durian banyak lagi kat tepi-tepi jalan tuh...sah-sah la kan pembuat-pembuat DC pun tengah pulun buat DC bebanyak, sebab permintaannya sekarang sangat lah tinggi... Boleh untung banyak maaa... 

Tapi bukan senang nak membuat bende alah ni kan? Susah kot...lagi-lagi part kulit nyer tuh.... Bila baca-baca dalam fb, diorang kata part nak lenggang-lenggang yang paling memenatkan tu.... dah la kene lenggang sambil berdiri...mau kematu kaki... So, berbaloi lah dengan harganya itu bagi saya. Kita-kita yang mengorder  nih... kerja senang aje...ambil DC, balik dan ngap depan tv, sambil tengok Maharajalawak Mega sambil gelak-gelak...mudah kan? hihhii...  

Untuk kali ini, saya order lagi kat yang saya beli sebelum ini, baca kat entry ini  : Sebab rasanya saya tergoda.. dan saya order lagi..

Order 4 pax, 2 untuk saya, 2 untuk Surya [kawan seoffice saya] Kami adalah peminat durian! yeaaahh.....!! :-p Harganya tetap sama macam dalam link entry tu ye...
 
Rasanya DC ini best... makan sebiji kenyang sesangat! DC nya sangat lah gebu-gebu....

Nah saya tepek lagi gambar terbaru DC  yang saya beli... untuk tatapan penggemar-penggemar DC juga... Confirm besok korang order jugak punyer.... :-p




28 December 2012

Saja nak mengomel di hari Jumaat....

Assalamualaikum....
Hari ini hari Jumaat yang indah..cuaca elok sangat...cerah...beruntunglah suri rumah-suri rumah...cucian anda kering jer... Tapi entah lah cerah nih sampai ke petang atau hujang di tengah hari. Apa-apa pun Alhamdulillah atas nikmat Allah ini.
Sekarang dah ada negeri-negeri yang sudah banjir, pantai timur terutamanya...  Tengok dari gambar-gambar di facebook, berita-berita di televisyen dan jugak radio, sedih pulak mengenangkan mangsa-mangsa banjir yang terpaksa berpindah randah, menanggung kerosakan harta benda, malah ada jugak yang kehilangan orang tersayang akibat dari banjir yang melanda...
Semoga mereka tabah berhadapan dengan bencana alam ini. Sesungguhnya itu adalah dugaan Allah untuk menguji ketabahan hamba-hambanya. Insya Allah semua akan pulih seperti sediakala. Moga-moga dengan adanya bantuan dari kerajaan dan badan-badan NGO, sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan bebanan yang ditanggung mereka, Insya Allah.
Disember bersisa lagi 3 hari... Fuhhhhhh..terlalu cepat masa berlari! Kita dah dipenghujung tahun. 
Permulaan tahun baru tanpa emak adalah sangat sedih... [mengingatkan emak, air mata mula bergenang] -Semoga emak tenang di sana..-Al-Fatihah...
Hujung-hujung tahun macam nih semua orang bercerita tentang Azam dan matlamat tahun baru. Untuk tahun 2013 ini saya ada baaanyaak azam... Harap-harap Allah permudahkan untuk saya mencapai azam-azam tahun baru ini, mudah-mudahan ada jalan..Insya Allah....
Apa lagi eh....ok itu aje! Bye...sambung kerja, lunch hour sudah tamat :-p

25 December 2012

Lagi cerita 2012...Hari Raya @ Cameron Highland..

Assalamualaikum...

Cerita dah lama sebenarnya....

Sebelum tahun 2012 menutup tirainya....saya mau mengupdate segala cerita-cerita yang tertinggal...hahhaha.. Terasa rajin lak... Memandangkan hari nih cuti Krismas.. en.suami melepek je tengok citer omputih.. nanak lak senyum sorang-sorang layan Upin & Ipin, saya lak apa lagi layan blog kesayangan la.... 

Apa nak citer eh...? Ok, Citer di hari raya kami ke Cameron Highland...! Kekadang macam pelik kan? Raya-raya patutnya duk rumah aje..tunggu kedatangan tetamu... Tapi kami mengambil kesempatan ini bercuti ke Cameron Highland.... Errkk..bukan raya pertama tau... ni dah raya ke 5 kot.. 23 Ogos 2012.. Dah takde orang berjalan ke rumah dah...so kami la plak berjalan-jalan ke luar... menghirup udara sejukk... best! best! best!

Waktu nih kami sekeluarga sudah kat kampung Temau, Pahang... Dah dekat sangat lah tu nak naik Cameron Highland. Masa perjalanan cuma 1 jam aje....

Pergi balik hari sahaja... time-time macam nih ingatkan tak ramai orang tau... tapi, dah time-time cuti camni..lagi ramai orang kat Cameron Highland nih..alahai....... ye lah semua mengambil kesempatan menggunakan cuti yang ada dengan sepenuhnya. Selain menyambut raya di kampung halaman... cuti hujung-hujung yang berbaki, pakat-pakat naik Cameron Highland la plak kan.....

Cuma yang tak best pergi kali nih! Takde tempat makan sangat... Banyak kedai yang masih tutup. Ada jugak la kedai-kedai makan yang telah memulakan operasinya, tapi ya ampun....harganya cekik darah! Ye lah...time nih la depa dapat untung masyuukk.....! Kitorang aritu makan kat satu kedai makan mak cik nih.... Saya makan mee hoon.. Orderkan untuk abah nasi goreng, taknak letak ayam! Order saya sampai la....rasanya ok la... tapi takde lah terlalu best..huhu Order makanan abah tak sampai, tunggu dah dekat sejam.... Kesian abah..dah la waktu tu dah petang sangat... Servis teruk.. slow sangat-sangat.. Sebab makcik nih kerja sorang, dialah ambik order, dialah masak, dialah yang terima bayaran.....

Orang order semua dia terima jeeee....grrrr...geram tau kitorang.. Bila en.suami pergi tanya, mak cik tuh marah-marah lak...mintak faham dia..! Ramai pelanggan! Tak cukup tangan! Akhirnya kitorang pergi jeee... Takpe lah tak dapat nasi goreng tu mak  cik... geram tau...

Ahli keluarga lain lak makan nasi ayam. Beli kat gerai sebelah... Nasi sikit... ayam masak macam terhangit dan kuantiti ayam tuh sikit pulak...mmm....tak best kan..?

Len kali kalo nak datang sini, seeloknya bawak je la bekal dari rumah kan? Masak best-best.... baru puas hati gitu....

Sebab percutian sehari je.... tak banyak tempat la kami jalan-jalan.....kalo dah ke Cameron Highland, ke mana lagi kami kalo tak ke Ladang teh, Tengok-tengok pemandangan ladang teh yang saujana mata memandang.. beli teh sekotak dua.... Ladang strawberry, makan-makan dan minum makanan dan minuman yang berasaskan strawberry... dan Kea Farm, beli sayur-sayur segar untuk dibawa balik...

Malam jugak la kami dapat turun ke bawah sebab perjalanan slow bila menuruni bukit kan.. Biar lambat asalkan kami selamat....













20 December 2012

Tak pernah buat... hari ni mau try..

Assalamualaikum....
Hari ni nak try masukkan video dalam blog.... tak pernah buat lagi.....
Video nanak tengok Upin & Ipin je pun....
So, jom layan sama-sama........ :-) Oppsss..cekci sket ye..sorry..ihhihi
video
Biasanya waktu malam time mama papa duk tengok tv, aktiviti nanak banyak! ada tengok Upin & Ipin laa... Tapi ikut mood jugak.. Ada masa main masak-masak, main warna-warna buku..ada-ada masa main game kat tab, kekadang paksa mama, papa main masak-masak ngan dia, main beskal keliling rumah, dapur, bilik... ada-ada masa menyepah mainan yang selambak tuh... kekadang tengok tv jugak...tengok kartoon la.. terpaksa lah mama, papa layan juge... :-p
Banyak aktiviti nanak... Cuma tak dapat mandi air hujan sambil berkejar-kejaran macam mama jer...huhu...rugi betul anak-anak zaman sekarang nih..
Yang tak bestnyer kalau tengok Upin & Ipin... setiap ending cerita mesti nanak nangis, mengamuk sikit-sikit... mintak "kak"....bukak la maksudnya...
Nanak tak suka muzik-muzik dulu tu..di awal cerita tu...nyampah agaknya! Lambat keluar cerita.....! Macam-macam la kamu ni Khilfi Eusoff....

19 December 2012

Hujan yang turun bagaikan mutiara....

Assalamualaikum....
Disember sudah menghampiri penghujungnya.... sekejap sangat berlalunya setahun yang banyak betul terjadinya perkara-perkara penting dalam hidup saya.
Kalau zaman kanak-kanak rebina dulu...setahun tu terasa tersangat lah panjang..... Ye lah, banyak sangat bende yang boleh dibuat dalam tempoh setahun tuh... main..main..dan main.., sekolah...cuti sekolah...hujung tahun musim hujan... main lagi... lagi dan lagi..
Musim hujan lah paling best zaman kanak-kanak rebina saya dulu.. dah la cuti sekolah kan tambah-tambah lagi bulan Disember adalah musim hujan.., musim banjir... Bertambah-tambah lah kebestsannya.. berkejar-kejaran saya dan kawan-kawan sambil main hujan... duduk hujung bumbung tempat air jatuh banyak.... mandilah saya disitu dengan seronok sekali.. padahal tak tahu air tuh kotor, tahi burung, habok, segala sampah sarap dari bumbung..jatuh ke kepala... :-) kikikikiki..
Seronok lagi dapat main tanah..hujan kan biasanya tanah lembut kan... main lah gali-gali tanah..buat istana la konon.... haha...tak tahu tanah tu kotor... kuku dulu penuh la ngan tanah merah... errkkk... kelakar bila diingat balik....kikikiki lagi...
Dapat mandi hujan, dapat lak main kejar-kejar..uishhh rasa bahagianya hidup... Main kejar-kejar keliling rumah, pastuh nak advanture sket sambung main kejar-kejar kat jalan ber tar tuh... luas sikit ruang lingkup nak berkejaran tuh kan.... Berkejarlah sampai lebam!! Ada masa jatuh tersungkur, berdarah kepala lutut.. menangis.... Tapi tak serik pun.. esok hujan lagi, luka pun still lagi berdarah..dah main hujan lagi...kikikiki..
Seronoknya musim hujan zaman kanak-kanak....
Bila dah main lame sangat, dah sejuk terketar-ketar..tangan kaki badan semua dah kecut... baru la nak berenti. Yang bestnyer tuh..mesti kene bebel ngan mak... Ye lah.. mandi hujan, nanti demam... Zaman kanak-kanak rebina saya dulu..mana lah nak dengar sangat bebelan mak, mak marah pun tetap la keluar senyap-senyap...semata-mata nak mandi ujan, mmm... saya rindu zaman itu...
Musim hujan biasanya mak masak ubi kayu...cecah gula atau kelapa parut.. [orang Terengganu panggil Nyor parut]...mmmm bestttt... rindunya..
Sekarang..
Bulan Disember dah kan, tapi musim tengkujuhnya cam tak de je..
Takde sangat kan? Takde hujan berterusan kan...? hujan ada la jugak sikit-sikit pastuh stop...pastuh dua tiga hari panas memanjang.... hujan lak belah petang hari berikutnya..tu pun sikit-sikit je.... panas lagi sehari dua...pastuh hujan lak malam... Err.. tak macam dulu..
Musim sekarang dah berubah-rubah kan...mungkin kah dunia sudah tua...atau dunia sudah akhir zaman.. Tak tahu lah saya.. Allah hu aklam..
Yang pastinya setiap apa yang berlaku itu adalah yang terbaik dari Allah. Allah merencanakan segala-galanya terkandung hikmah untuk makhluknya di muka bumi ini..
Alhamdulillah untuk segala nikmat hujan, dan panas itu... syukur...syukur...syukur..
Time hujan-hujan ni kan, layan lak lagu Sudirman nih..sedih lak mengingatkan arwah emak tersayang....mmm :-(
Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi...

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi...

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/08/lirik-hujan-sudirman.html#ixzz2FSk5ZGnv
Gambar nanak adalah iklan semata-mata. Hahha... Anak-anak zaman sekarang takkan dah boleh merasai apa yang mak paknya lalui dulu... tak best kan.. :-p


18 December 2012

Eusoff jalan-jalan naik keteapi..

Assalamualaikum...

Sebenarnya dah lama sangat saya berhajat nak bawak nanak naik keteapi...hihi...atau kalau zaman sekarang nih orang dah sebut PUTRA LRT (PUTRA Light Rail Transit) haa...tu dia dalam bahasa omputeh lah.... PUTRA tu maksudnya, Projek Usahasama Transit Ringan Automatik Sdn Bhd.


Seingat saya dari nanak baby lagi....saya dah berangan-angan nak bawak nanak jalan-jalan naik bende alah ni bila sampai satu masa yang amat sesuai.... Ye lah....sekarang kan anak-anak dah tak didedahkan dengan kenderaan awamkan. Sebabnya mak pak masing-masing dah ada kereta... 2-3 bijik kereta serumah... jadinya buat apa lagi nak naik kenderaan awam kan?

Tapi..bagi saya, sekali-sekala apa lah salahnya..... tukar angin.. Tambangnya tak semahal naik teksi, jem pun tidak.. cuma ada masa-masa bila dah terlalu ramai orang..nak, nak kalau korang plan nak pergi KLCC...confirm lah itu lah stesen paling sibuk selain dari stesen lrt Masjid Jamek. Sebenarnya, dengan menaiki lrt nih lagi best..sebab kita tak terperangkap dengan traffic jam kan... relax je..naik dan duduk... pastu kalau nak layan mata silakan la.... tapi jangan la terus membuta tak sedar apa kot lah nanti terlepas stesen kan... hihih

Ok, berbalik kepada cerita nanak saya naik lrt! Weekend arituh bawaklah si kecil Eusoff naik lrt ni.. Kami dari Batu Caves, naik kereta ke stesen Taman Melati, Gombak. Parking kereta kat situ je... Ok parking kereta dikenakan RM1.00, ok lah tak mahal... Kereta pulak dijamin selamat kan.... Plannyer nak meronda-ronda di SOGO dan Pertama Kompleks. Ada urusan yang perlu diselesaikan.. :-)


Nak tahu....ya rabbi..maha teruja nanak  naik lrt. Tapi ada sikit-sikit rasa takut kot..sebab tak nak jalan sendiri...mahu berdukung aje... Kalo diikutkan tak ramai  orang dalam lrt, boleh aje dia berlari-lari [lrt kan luas dan panjang].. tapi  nanak tak nak! Bagus gak kan..kalo tak, tak terkejar la kami suami isteri nak mengejar nanak tuh..

Dah namanya naik lrt...kiri kanan cermin dan boleh tengok permandangan luar kan... terujanya nanak waktu tuh...tunjuk situ, sini... nampak car! rumah! pokok! masuk keluar terowong...gelap! seronok sangat saya sebagai mama, boleh memberi pengalaman baru untuk nanak cuba! Alhamdulillah...

Next time bila nanak dah makin besar boleh bawak naik lagi... mesti dia suka kan... Asyik naik kereta je..!








16 December 2012

Kami ke makam bonda....

Assalamualaikum...

Weekend dan bersambung hari Keputeraan Sultan Selangor lepas, dengan mengambil cuti hari  Isnin.. yeayyy!! saya boleh bercuti 4 hari kat kampung Terengganu Darul Iman. Alhamdulillah.. 

Gembira tak terkata ayah saya, anak menantu dan cucu balik kampung... bising la sikit rumah yang besar tu...tapi tak ramai penghuni..lebih-lebih lagi selepas emak pergi...


Kesempatan 4 hari ini, Alhamdulillah...ayah dapat makan makanan yang saya masak, walaupun takde lah sedap sangat.. [biasanya beli sahaja], ayah boleh borak-borak, apa-apa sahaja cerita... saya layan aje setiap cerita ayah [biasanya ayah menghabiskan masa ke masjid, menonton tv dan membaca Al-Quran sahaja]... 

[Berceritalah ayah.... adik akan mendengarnya..jika dengan cara itu membuatkan ayah rasa gembira... :-)]


Perkara yang paling saya rindu nak buat : mengurut badan, kaki dan tangan ayah yang sentiasa ayah mengadu sakit dan lenguh-lengut... Moga, 4 hari saya di rumah sakit ayah berkurangan... Kalau lah cuti saya banyak, mahu aje saya bercuti panjang, mengurut ayah saban malam... Saat mengurut ayah, saya rindui urutan untuk arwah emak juga... :-( 

[Ya Allah, ringankanlah beban kesakitan yang ditanggung ayah sekarang...] 


Ayah saya dah tak boleh bekerja berat, kudrat sudah tidak sekuat dulu... membanting tulang siang dan malam untuk membesarkan 7 anak tersayang. Sekarang, kerja ladang semua abang buatkan.. Ayah cuma memantau apa yang patut sahaja.. Kekadang hanya duduk di rumah, membersihkan halaman rumah... menjaga tok wan (emak ayah).. Kalau masa sihat dulu... semua ayah buat.. sekarang tak mampu lagi... 

[Ya..Allah, kau panjang kan usia ayahku, kurniakan kesihatan yang berpanjangan buat beliau..Amin..]

Kekadang saya rasa kesan kehilangan emak juga... emosi ayah seakan terganggu, mungkin jugak rindu akan kenangan bersama arwah sepanjang hidupnya... Jika dengar dari cerita ayah, beliau tidak mampu nak melupakan saat arwah terkena stoke di depan mata, jatuh terkulai layu di pangkuan ayah.. Permintaan terakhir arwah tak dapat ayah penuhi iaitu emak mahukan ayah mengangkat beliau ke dalam bilik dan diletakkan di atas katil. Disebabkan ayah seorang, dan tak mampu mengangkat emak seorang, dengan keadaan kelam kabut, ayah hanya fikirkan perlu hantar emak cepat-cepat ke hospital.., ayah berlari memanggil jiran yang terhampir dan terpaksa meninggalkan emak sendiri menghadapi sakit yang tak tertanggung..

Dengan bantuan jiran emak dibawa ke hospital menaiki ambulan, namun ayah sangat-sangat terkilan, emak dibawa ke hospital diteman jiran, bukan dirinya.. Emak ayah yang tua dan sudah hilang upaya bergerak  yang perlu penjagaan setiap masa itu, membataskan ayah menemani emak saat-saat terakhir arwah.

Saat menaiki ambulan, ayah tidak putus-putus mengingatkan emak supaya sentiasa mengingati ALLAH dan KALIMAH SYAHADAH.. Ayah dengar ada suara emak dari dalam tekak menyambut pesanan ayah.. Walaupun tika dan waktu itu mata emak tertutup rapat..

Semua itu sebab-sebab ayah murung dan seakan hilang kegembiraan.. Sehingga ke hari ini, jika bercerita tentang emak, air mata ayah peneman setia mengiringi cerita... :-(

[Ya Allah.. doaku moga keadaan ini sementara cuma.... Insya Allah..]
Alhamdulillah.... balik kampung kampung kali ini, saya berkesempatan lagi mengujungi pusara emak. Ayah ikut sekali... Katanya mahu mengemaskan kedudukan batu nisan. Menjejaki kaki ke pusara emak, ada sendu di hati kami anak-anaknya... Yassin kami sedekahkan kepada arwah emak... 

Mak, adik rindu... rindu yang teramat-amat rindu, rindu yang tertanggung.... sampai hujung nyawa...

[Ya Allah...semoga kerinduan ini kekal abadi untuk selama-lamanya.. Peliharakanlah roh arwah emak, tempatkanlah arwah dikalangan orang-orang yang beriman...Amin...]
 
Photo ihsan Google


KE MAKAM BONDA

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena di dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini ku rasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja menghantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabdian
Insan kerdil menghadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan



 

13 December 2012

Sebab rasanya, saya tergoda.. dan saya order lagi..

Assalamualaikum....

Ingat lagi entri ini : Tertunailah hasrat akhirnya....yeayyy.. Pengkisahan bagaimana tertariknya saya dengan Durian Crepe (DC) sebutan ramai yang sedang menjadi fenomena semenjak dua menjak ini... dan akhirnya DC yang menjadi igauan menjengah ke mulut jua akhirnya... huhu..
Disebabkan oleh DC yang best yang saya order dari kak Afiza Osman.... tetiba tekak teringin lagi nak merasai DC lagi.. Tapi kali nih saya nak mencuba DC yang diorder dari Fazlinil Irma Mohamed Aki. [Jika ada yang teringin nak mencuba kesedapan DC ini, try la jengok-jengok blog beliau... confirm jatuh cinta punyer dengan kegebuan, kegemukkan DC beliau..]
Nah..bukti lagi jelas; DC 2 pax  yang saya order...mmmm...makan 1 ketul pun dah sangat-sangat mengenyangkan. Ye la...tengok sahajalah kegebuan dan kegemukkan DC itu..... [mengingatkan sahaja pun dah buat air liur saya kecur, inikan pula nak tengok gambar-gambar ini balik....errr....ada yang tetiba order lagi nih...ngeh..ngeh..ngeh..]


Harga untuk DC ini, sama sahaja yang saya beli sebelum ini, RM10.00 untuk 4 biji / bekas.

Kesedapan?
Sedap! Saya tak boleh bandingkan antara DC ini dengan yang dibeli sebelum ini kerana masing-masing mempunyai kesedapan yang tersendiri. Kesedapan dari hasil tangan tuan yang membuat dengan penuh keikhlasan untuk pelanggan-pelanggannya. Rasa duriannyer wallah...sehingga menjilat jari....

Cuba lah...mana tahu menepati citarasa anda kan.. 



Kalau teringin nak mencuba boleh la terjag blog beliau [link kat atas nun].....

Tiada perkhidmatan delivery.... kene lah pick-up sendiri. Siapa-siapa yang rajin berkunjung ke Up-Town Dana Kota tu, elok la order kat sini, sebab tempat pick-up tuh dah dekat-dekat area situ la...... Dijamin sampai ke pintu kereta...hihi..


Selamat mencuba...... :-)


06 December 2012

Khilfi Eusoff dan Karipap-karipap cinta..

Assalamualaikum...
Kemana tak tumpahnya kuah, jika tak ke nasi.... Tapi kalau lambat suakan nasi ke mangkuk kuah dekat-dekat dulu dan kuah main cedok jer laju-laju, dah tentu-tentu la akan tumpah jugak ke meja kan, ... eh! Melalut! Abaikan yer...? :-)
Sebenarnya, nak bercerita pasal karipap.. Inti kentang ke, sardin ke, ikan ker...atau apa-apa inti yang seangkatannya dengannya, memang kegemaran papa Eusoff.. dan sekarang sudah menurun pulak ke nanaknya, Khilfi Eusoff.. Relate kan dengan perenggan pertama kat atas...? hihihih...
Mamanyer? Gemar jugak... :-p Cuma, mama Eusoff kan dalam proses mengurangkan jumlah berat yang terkandung dalam badan, so kuantiti yang diambil hendaklah dikurangkan...
Tapi sekali-sekala, kalau sedap abis la jugak berbiji-biji.. Pastuh barulah insaf! hahahha..

Karipap memang kegemaran nanak... tak pasti la plak bila kami baru terperasan akan hal nih.... Tapi masa kecil-kecil sikit dulu elok cara makan... Abis separuh.. lagi separuh mama ngan papa la kene abiskan..

Tapi bila dah besar nih ada pulak cara makan baru... Tengok gambar kat atas... nanak hanya makan karipap bahagian klim-klim je tuh... [bahagian keras...] yang lain simpan balik dalam pinggan.

Dah confirm la mama ngan papa jugak kene abiskan... Tak tahu lah naper bahagian tuh je yang nanak makan.. Sedap kot... rangup-rangup aje... Yang bahagian ada isi tak plak dia makan... Kekadang, isi je yang tinggal... kulit karipap semua dia sapu bersih...!

Alahai...macam-macam kamu ni nanak... :-)





05 December 2012

Wordless Wednesday : Buatper tu nanak...?

Assalamualaikum...

Senyap sunyi... intai-intai, tengah main sendiri... Kesian.. 



03 December 2012

Tenangnya suasana kampung....

Assalamualaikum...

Weekend semalam, kami balik kampung Raub, Pahang Darul Makmur. Balik makan durian. Best tak terkata... Makan sampai puas hati...

Musim durian bukan selalukan... Walaupun sekarang nih kalau kata nak makan durian memang senang sangat nak dapat.. Kat mana-mana pun ada jual.. cumanya lagi best makan durian sendiri, yang abah tanam sendiri... Lebih sedap rasanya...sebab ditanam dengan penuh kasih sayang untuk anak-anak, menantu-menantu dan cucu-cucunya... kan....?

Tapi kan... gambar durian sekeping pun tadak...tak menyempat nak ambik... Hihhi... makan je kerjanya... Dari hari Sabtu, sampai la ke hari Ahad... 

Balik kampung Temau rumah Mak Ngah... Mak Ngah masakkan bubur kacang campur durian.... sedap... dah lama tak makan.. Dapat makan nih.. memang bermangkuk-mangkuk lah... 

Balik kampung sekali ngah Kak Ngah Rohaiza memang lah best... boleh makan lauk sedap-sedap... sampai menjilat jari... Planning nak mandi-manda di Pulau Cekas tak kesampaian.. Next time ye Kak Ngah kiter pergi.... Teringin.... :-)

Gambar Khilfi Eusoff, mama dan papa balik kampung RTP Lembah Klau sebelum balik ke Kampung Temau. Teruja berlari-lari kejar ayam... Tenangnya kehidupan kampung... Best sangat..






02 December 2012

Sepetang di Kiddies World @ Marriott Hotel Putrajaya

Assalamualaikum....
16 November lalu nanak dan sepupu sepapatnya berkesempatan menghabiskan masa sepetang di Kiddies World di Marriott Hotel, Putrajaya. Kami yang tua-tua nih pun dapat masuk situ, terasa ala-ala nak lompat bintang...haaa... Kiddie World ini sangat la owesome....

Terasa ingin kembali ke dunia kanak-kanak rebina balik je... mmmm...bestnyerrr.. [angan-angan kejap....]

Sebenanrnya kemudahan Kiddies World ini adalah untuk kanak-kanak yang berusia antara 2 hingga 12 tahun sahaja dan hanya dibenarnya 2 orang penjaga sahaja bersama anak-anak untuk sekali masuk. Untuk main-main, berseronok-seronok, berkejar-kejaran, menonton movie, main game... dan macam-macam lagi lah....


Kawasan dalamnya sangat lah luas, pendek kata kalau anak-anak kecil kita berlari-lari memang boleh penat.... Interior designnya tersangat lah cantik, menggunakan warna-warna ceria di keseluruhan ruang. Sangat menarik apabila dindingnya dilukis dengan watak-watak kartoon kegemaran kanak-kanak, terdapat mianan-mainan yang pelbagai untuk anak-anak kecil bermain, Selain daripada itu bagi kanak-kanak yang ingin bermain playstation... terdapat ruang-ruang khas untuk mereka. Kami sangat teruja ok..

 



Yang ini lagi best...

Terdapat mini theatre kat Kiddies World ini.. Ala-ala cam panggung wayang gitu.... Takde kerusi untuk duduk-duduk... tapi kami boleh baring-baring sambil menonton... Sangat lah best....Boleh tertidur dibuatnya...ye laa.... sejuk, gelap.... tidur lah best....!! hihi

Terdapat juga mini library untuk anak-anak... Banyak buku-buku yang boleh mereka baca. Siap ada meja dan kerusi untuk mereka membaca kat dalam mini library ini..

Ok, bende yang wajib ada mestilah toilet untuk kanak-kanak kan. Nama dah Kiddies World. Ada toilet untuk gegurl dan juga untuk boboy..... Chomel molek toilet mereka... Size yang cute-cute gitu... Kami teruja lagi..........


Sepetang kat situ terasa sekejap sangat. Mak paknya duduk-duduk, borak-borak sambil memerhati anak bermain.. sambil menikmati pemandangan "Dunia Kanak-kanak" yang serba comel ini. Anak-anak bermain je la...apa lagi. Terutama sekali si nanak tu... tak ingat mama papa dahhh....

Operation Hours :
10.00am ~ 7.00pm daily

Entrance Fee Per Person :
RM30 fisrt hour
RM15 subsequent hour
Complimentary for in-house guest

Age :
2 to 12 years old

Kalau ada sape-sape yang outstation ke Putrajaya dan kawasan-kawasan yang berhampiran, merancang untuk membawa family juga, mungkin boleh memilih Marriott Putrajaya sebagai destinasi penginapan anda... [Eceh..macam iklan la plak..... :-) suggestion saja ok]

Ye lah...kalau ayah dah keluar meeting... anak-anak boleh lah berseronok bersama emak di Kiddies World ini... Mesti tak boring.. :-)
And last...si comel saya... mama Love you..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015