28 April 2013

Free Mammogram @ Columbia Asia

Assalamualaikum..

Sudah menjadi rutin saya tetiap hari check peti surat, turun pepagi nak pergi kerja, dan petang hari balik dari kerja, atau dari mana-mana, sebelum naik rumah. Memang wajib buka peti surat! Jengok kot-kot ada surat baru ke tidak..

Tabiat mama nih dah berjangkit kat si nanak kecil tu... turun dari rumah nak kemana-mana..mesti nak buka peti surat dulu..sama la jugak balik petang tu, kekadang nanak dulu berlari-lari ke peti surat.. cubaan nak membuka... Belum sempat mamanyer buat dulu...alahaiii... cepat copy!

Kekadang sampai en.suami tegur... "tak logik mama..pepagi posmen dah sampai nak letak surat baru.. Ye lah...semalam balik kerja dah check.. Pepagi ni nak pi kerja check lagi...."

Hihihi....

Dah jadi tabiat...nak wat camne.. =)
Aritu pagi nak gi kerja, ada something kat peti surat.. ada nih.. banyak keping lak tu..


Best kan? pemeriksaan percuma mammogram di Columbia Asia Hospital.

Secara ringkas mammogram ini adalah proses menggunakan tenaga sinar-X rendah (biasanya sekitar 30 kVp) untuk memeriksa payudara manusia dan digunakan sebagai diagnostik dan alat pemeriksaan. Matlamat mamografi adalah pengesanan awal kanser payudara. Nak tahu detail tengok SINI.

Saya teringin nak buat pemeriksaan mammogram nih... orang kata mencegah lebih baik dari mengubati.. kan..? so, tersangat lah bagus kalau dapat check awal-awal... Kalau kata, ditakdirkan Allah diduga dengan "penyakit berbahaya"...dapat lah mencegah dari awal...  berbanding kalau dah tahu bila ditahap yang sudah parah/kronik sangat lah susah untuk pemulihan.... Biasanya begitu lah hukum alam..

Bila dah berminat, saya call la Columbia Asia untuk tahu apa dia term and conditions untuk dapatkan pemeriksaan percuma mammogram ini..
[Korang nampak tak kat hujung fliers... ada "*term and conditions apply" tu..?]

Kecewa sangat saya sebab... pemeriksaan percuma ini antara syarat-syaratnya adalah:

1- Warganegara Malaysia
2- Berumur 40 ~ 70 tahun sahaja

hukhukhukhuk...tak dapat la nak free...melainkan berbayar je...  Takpe lah demi untuk kesihatan, apalah sangat nilai duit.. Duit boleh dicari..kesihatan tak dapat nak cari kalau dah sakit.. Insya Allah satu masa nanti...

Sape-sape ada ahli keluarga dalam lingkungan 40~70 tahun, emak, kakak, mak cik, jiran tetangga, saudara mara, kakak angkat, adik angkat, mak angkat... war-war lah pasal pemeriksaan mammogram nih kat mereka... Amat berguna pemeriksaan sebegini sebagai langkah awal pencegahan..

Call dulu untuk appointment...

Beringat sebelum terkena, mencegah sebelum parah...

=)


27 April 2013

Weekend @ RTP Lembah Klau

Assalamualaikum...

Salam Sabtu semua...selamat berhujung minggu bersama keluarga tercinta..

Apa aktiviti best hujung minggu ni ye...?

Pinjam gambar ye... kredit to : azlinamy-bigeyes.blogspot.com .. tq...

Minggu ni kami balik kampung RTP Lembah Klau, Raub Pahang Darul Makmur.  Menjenguk abah dan adik kat kampung. Eusoff lak leh la berkejar-kejaran ngan ayam atok... =)

Check list kalo balik kampung:

1- Sabtu tengah hari - Bawak abah makan tengah hari kat bandar Raub. Kat Simpang Kalang. Kedai favourite saya kat situ sebab ada ikan bakar cecah ngan budu... =)

2- Sabtu malam - Nak pergi pasar malam Mempaga. Besar jugaklah pasar malam ni.. Letih berjalan dari hujung sini ke hujung sana. Lelagi kalau kene berdukung nanak yang dah berat berbelas-belas kilo tuh.... Pilihan makanan banyak! Tapi standard makanan pasar malam je la.. Tapi sekali sekala dapat makan adalah sedap!

Hehhe...tu je la pun... selainnya duk kat rumah..tengok tv...Acara masak memasak Ahad nyer je la.. Masak untuk makan pagi, dan masak untuk makan tengah hari.

Lepas tu terus lah balik Batu Caves!

Memang sekejap sangat dapat balik kampung... Cuti hujung minggu je pun..memang lah pendek. Atok pun tak puas nak main ngan cucunyer....

mmmm....

Balik kampung, mengimbau kenangan bersama arwah emak mertua..
Al-Fatihah untuk arwah...


Rindu...



Acara melipat kain baju

Assalamualaikum...

Penat mata tengok kain baju menggunung.... minggu ni minggu kurang kerajinan... =p En.suami dah tolong basuh baju tiap malam tapi isterinyer ni melipatnya idok.. Jadilah menggunung cantik je kat bilik kain... Malam minggu ni  kene gigih gak ar melipat, esok nak balik kampung.. kene settlekan jugak kain baju ni..kalo tak hati tak senang mau bercuti...

Jadinya, gigih gak la melipat kain selambak tu.. lagi gigih kalo acara melipat kain nih ada lak si nanak yang sangat ringan tulang nak menolong mamanyer nih.... memang kena gigih sungguh!

Biasanya saya tak kan beri nanak nak tolong melipat.. Memang takkan bagi... Sebab rasanya lagi lambat kerja saya... Kalo dulu masa takde anak, semua kerja cepat je siapnya.. Tapi bila dah ada anak ni... semua kerja jadi lambat dari kebiasaan.... Sabo je laa..

Kalau dah nak start melipat saya akan suruh nanak duk jauh-jauh sikit dari mama, sebab mama perlukan space yang luass...... kekadang nanak paham..slow-slow berundur..berikan mama space yang luas.. Kalo nanak cam tak nak faham.... dengar dulu lah acara nangis-nangis cam nak manje-manje nak duk atas riba mamanyer nih.. Ada masa nak baring dekat-dekat mama nak melipat... Kekadang teruji jugak hati dan jiwa mama..... aduii..

Itu takpe lagi... kadang-kadang buat perangai nak duduk-duduk atas kain...nak baring-baring, paling tak leh tahan...satu-satu dia hangkut kain mama  nak lipat bawak gi dapur la...ke mana-mana dia suka.. Kalau dah camtu memang keluar lah suara mama yang maha kuat... kikiki... Biasanya kalo tahap camtu nanak dah takut... [mama acah je padahal.. =p]

Malam  ni tergerak lak  hati nak bagi je dia melipat baju dia sendiri.. dan memang dah plan nak amik video nak tengok sejauh mane nanak nak melipat atau dalam erti kata lain sebenarnya nak menyebok mama buat kerja...hihi...

Jom  kita tengok... =)


video

Bertahan 3 minit permulaan je pun melipatnyer.... tak tahan godaan dengan Boboiboy.. Tengah-tengah rajin  melipat, mata lak asyik nak tengok Boboiboy... ending nyer kain baju ke mana... Eusoff dah kemana....haahahha

Cuba perati...Eusoff ada cara melipat baju yang tersendiri kan...... Nampak kurang suka melipat seluar..susah agaknyer =) hihhiih comel je...

Bila setiap apa yang anak-anak nak buat ni kan.. selagi dilarang selagi tu lah dia memberontak mahu buat jugak...sebaliknya bila dibenarkan... takde  lah lama mana nak buatnyer... kejap je..pastuh dah tak nak dah... Kurang mencabar agaknya buat sesuatu yang dibenarkan..... =)


Kusyuk je melipat..

Dan sudahnya.... siap jugak nanak melipat bajunya sendiri.... Leh cayerrr ke..? =)



Kerja melipat baju 3 beranak selama seminggu yang sepatutnya sejam je.... boleh ambik masa 2 jam lebih + sekali susun atur kat almari dan drawer, sangkut-sangkut mana yang perlu disangkut...

Selamat berhujung minggu....

26 April 2013

Eusoff & Aiman yang macam-macam

Assalamualaikum...
Salam Jumaat semua.. [Dah petang baru terasa nak berentry.. =)]
Jumaat balik awak 1/2 jam, 05.30pm .... En.suami lak waktu balik sama aje dari Isnin hingga Jumaat 06.00pm... menunggu je la saya dengan sabar 1 jam..sebab biasanya en.suami akan sampai sini dalam 06.15 - 06.30 pm..
Jadinya manfaatkan waktu terluang sejam untuk wat entry nih...
Nak citer pasal nanak & anak saya...hehhehe 2 orang anak tu...
Minggu lepas kami ada jemputan kenduri kawen 2 pupu saya.. kat Kuala Selangor.....
Selamat pengantin baru untuk Am dan isteri..semoga bahagia hingga hujung nyawa..
Dan anak-anak 2 orang nih...bergabung tenaga.. dalam ramai-ramai orang kat rumah pengantin tu diorang wat rancangan bersama... Letih mak pak nyer nih nak mengejar...
Bimbang lak dalam ramai-ramai orang tu... terhilang dari pandangan... kan dah susah mencari... Nak diriba sepanjang masa, bukan nyer nak dah...menggelupur nak turun.. jalan sendiri lagi beshh kate mereka....
Bagi main kat bawah....sudahnyer sepakat main tabur batu dalam air tadah basuh tangan...uisshh... penat tengok... Abangnyer lah membuat...adiknyer memang lah mengikut...huhu..
Kalo dah dipegang tak kasi turun.. dimarah sebab main macam-macam...
Jadilah diorang protes cara camnih lak...kikikikik..comel kot cara protes.. hihi

Layan je la anak-anak...
Asal korang tak melalak tengah ramai orang tuh...
Comel lak cubaan makan alas meja kan..?
Apa rasanyer....??
Tu lah Eusoff dan Aiman...macam-macam ada...... =)

Burung kakak tua... versi Khilfi Eusoff lagi..

Assalamualaikum…

Masa saya kecik dulu… banyak lagu-lagu femes zaman kanak-kanak.. terlalu banyak! Ada satu lagu ni memang evergreen sampai le sekarang.

Lagu nih..
Burung kakak tua
Hinggap dijendela
Nenek sudah tua
Giginya tinggal dua

Tak silap memang satu rangkap ni aje kan...? Atau mungkin ada rangkap lain yang saya tak tahu... Terasa rindu lak zaman kanak-kanak..menyanyi-nyanyi dengan arwah emak dulu.. Ye..lagu ni pun ada kenangan saya bersama arwah emak..
Sekarang masa sudah berlalu…saya yang dulunya anak-anak kecil riang berlari, melompat tak ingat, menyanyi terjerit-jerit lagu anak-anak kecil...  sekarang dah nak menginjak 30-an dah pun. Kini masa untuk saya lak menyanyikan lagu-lagu sebegini untuk nanak pulak. Biar dia juga dapat merasai keseronokkan menyanyi bersama-sama dengan mamanya. Bakal menjadi kenangan juga untuk nanak bila dia tua-tua nanti.. =(
Burung kakak tua
Hinggap di jendela
Papa sudah tua
Giginya tinggal dua

Lechum, lechum, lechum oh la laa..
Lechum, lechum, lechum oh la laa..
Lechum, lechum, lechum oh la laa..
Burung kakak tua…

Ulang-ulang nyanyi sampai nanak pun dah reti nak nyanyi sendiri…hihihi Kekadang duduk main mainan mulut boleh lak nyanyi lagu nih.. sangat comel saya rasa. Kekadang nyanyi sampai tertidur-tidur.... Nyanyi untuk diri sendiri..hihih.. Kekadang nyanyi sampai boring.. suruh nyanyi dah tak nak dah..siap ngeleng-ngeleh kepala tanda taknak.. kekadang tu buat tak dengar mama suh nyanyi...hihi

Kebetulan sebulan dua lepas ada terambil video nanak nyanyi lagu burung kakak tua dengan mama... Memang sengaja nak rakam..untuk kenang-kenangan...

Saya up sini sebagai kenangan abadi, bersulam kasih.... cheewah..

video

Mama Love you nanak! Untuk selama-lamanya.. Insya Allah..

18 April 2013

Ape nak di kata...

Assalamualaikum..
Entah..tak tau nak kata apa dah.. Kalao dah cara macam ni boleh kontrol peel nanak yang makin besar makin banyak ragamnya..
"Ya Allah..
Berikanlah aku kesabaran untuk membesarkan anak yang makin banyak perangai ni..
Amin......"
Sekarang, waktu tidur amat lah susah kalau dalam waktu tu...nanak tengah layan cerita Boboboy ke.... atau apa cerita sekalilah... Tak bagi mamanya tutup tv!
Minggu lepas masa papanyer busy yang amat tu...bila dah duduk berdua.. layankan je lah permintaan dia.. nak tengok citer, saya bukakan aje lah... Bukak CD.. dah boring tengok cerita sama, tengok Astro Ceria lak....
Dah kalo pukul 10.00, mamanyer dah ngantuk nak masuk tidur... Nanak lak taknak! taknak! dan taknak! tak bagi ditutup tv lagi... 
Jadinya terpaksalah buat cara macam ni..untuk mengelakkan di tengah-tengah malam berirama lagu gempa gempita yang tak menyenangkan telinga...
Biasanya tak ikut pun permintaan kalau dah sampai masa tidur still nak tengok cerita lagi.. Tapi sebab papanyer takde.. jadi ikut la apa yang dia nak tu....
Iye, masukkan nanak dan susu ke dalam buai dan masukkan sekali tab, senang citer..
Jengok jap lagi tab kemana, nanak dah kemana...
=)
Ragamkan...? Saboo je lah...

16 April 2013

Weekend kami @ Genting Highland, Kota Keriangan..

Assalamualaikum...
Sabtu bebaru ni, en.suami seharian bekerja.. Dah 2-3 malam asyik balik lambat.
Nanak asyik tanya "anne appa"..? Sehinggakan kekadang nanak lak jawab sendiri "appa ije"
Kesian anak kecil saya tu... Lately kekurangan kasih sayang papa lak gayenyer..
Kekadang rasa nak merajuk jer... tapi bila dipejamkan mata... cuba untuk positifkan minda..
Ye...saya sepatutnya akur dengan kerja suami.. untuk mencari rezeki menyara kehidupan sekeluarga. Bila dah set mind macam tu... dah takde apa lah yang nak dimarahkan...
Peace No War..=)
Lagi pulak en.suami tak selalu macam ni... Jarang-jarang sangat.. So saya layankan aje lah waktu sebuk seketika en.suami ni..
Boring pun tak lah sangat, sebab ada nanak kecil peneman setia mama. Walaupun kekadang dengan mama setiap masa memang buat perangai... sabauu aje lah.
Kerja rumah lak memang ada je.... so buat mana-mana yang patut.
Untuk mencover balik 2-3 malam balik lewat, Sabtu lak seharian kerja tak hengat... en.suami tetiba dengan baik hatinya nak bawak kami jalan-jalan Genting Highland, Kota keriangan, Ahad nyer tu... Jalan-jalan balik hari je..
Yeayyyyyy!! Dah lama kot tak naik sana.. Kalo tak silap last pergi masa tak kawen dulu..mungkin 2007 @ 2008..Dah lama dahh...
Dan...
First time untuk nanak!
Saya suka perjalanan ke sana..mendamaikan..


Berkabus...

We are arrived @ First World..

First World Hotel

Parking kat bawah Hotel First World.. Banyak je kosongnye..
Kitorang tak main apa-apa permainan pun, indoor mahupun outdoor.
Memang pergi sesaja jalan-jalan cari makan je pun...

Jalan-jalan...meround-round First World Plaza... tengok pertunjukan silap mata kat main stage, tunjukkan nanak hantu-hantu berkeliaran... sampai nanak menyorok kat celah ketiak papa...hahhahahahah..


Hantu yang berkeliaran di mana-mana..

Pusing-pusing lagi, masuk kedai-kedai situ..tengok-tengok barang.. Memang tengok je pun... x beli bende pun...jalan-jalan, pusing-pusing, sampai kepenatan dan kelaparan...

Terdapat lebih dari 60 buah kedai yang menjual pelbagai barangan disitu termasuk 70 buah kedai makan yang pelbagai pilihan. Nahhh...jalan lah sampai lemau..masuk lah satu-satu kedai kat situ yang pastinya harga memang sedikit mahal..kot =)


Ingat nak makan kat Pizza Hut, ramainyer manusia kat situ.. full house! So terpaksalah carik makan kat tempat lain. Ingat nak makan KFC, sama jugak..ramai manusia sampaikan tak nampak barisan dah kat kaunter.. gaya kene serbu je..
Last sekali kitorang decide untuk makan kat McD je..sebab tak ramai orang kat situ.
Makan-makan sambil sekali sekala dengar jeritan manusia yang naik Flying Coaster yang sebenarnya mainan out door, tapi ada part tu merentasi First World Plaza. Teringin nak main games semua tu tapi sebab percutian ni adalah tak dirancang, jadinya lain kali aje lah.

Ni harganya, ada beze ke dengan harga kat bawah sana?
Biskut Famous Amos yang best 100gms RM8.90
Nanak excited ke kat situ?
Jawapannya adalah..tidak..
Nanak cam takut je kat sana, sepanjang kat dalam First World Plaza tu.. langsung tak berjalan sendiri pun. Berdukung memanjang...ganti-ganti lah papa dan mama.. Mungkin gak keadaan yang ramai orang, dengan jeritan gempa gempita setiap masa dengan hantu-hantu berkeliaran..menjadikan tempat itu menyeramkan untuk nanak..
Tengok mainan kat situ pun nanak tak excited langsung! Biasanya kalo nampak mainan memang dia lah yang no. 1.. Tapi kat situ nanak semacam hilang selera...=)
Mungkin indoor tak berapa sesuai untuk nanak..
Belum lagi ditunjukkan mainan outdoor.. Kot la lebih sesuai ngan jiwa...
Lain kali lah pulak ye Eusoff?!


15 April 2013

Aiyem caye!!!

Assalamualaikum....
Nanak peminat tegar ais krim! Sangat-sangat... Kekadang raser nak marah sebab tahap suka nanak terhadap ais krim memang terrsangat-sangat suke.. Gggrrrrrr....
[Apa punyer ayat daaa..hahah]
Tapi nak marah pun takde faedah...marah diri sendiri la kan...sape suh awal-awal dah introduce mende tu kat nanak kan?? Bende dah sedap...confirm lah jadi favourite nyer.... =p
So, mama ngan papa pasrah aje lah...
Dalam pada pasrah tu.... kami control la jugak... seminggu takde lah tiap-tiap hari dapat makan. Cume kalo beli sekotak, dalam tu ada 5-6 ketul aiskrim kon kecik-kecik tu..., memang tiap-tiap hari lah mintak mama, papa buka ice box tuh... nak "aiyem caye" [Ais krim saya] katenyer...... See... Ais krim saye tuuu.....!!
Tak bagi kang nanges... kalo bagi berseri-seri lah muka dia dengan senyuman.....
Kekadang kena tipu sunat kate dah abis ke apa ke.... Mujur lah nanak ok je kalo bagi tau dah takde....
Jadinya takdelah tiap kali abis sekotak, topup beli lagi...simpan dalam ice box tu...takde! Kalo dah abes... tunggu ah sebulan dua lagi baru beli lagi...hihi
Biasanya keadaan jadi under control kalau pergi ke kedai runcit ke, 99 speed mart ke...
Haaa time tu nanak menggelupur lah nak beli "aiyem caye"!! Bende lain tak nak dah! Dapat seketul ais krim dah!
Nak tak nak, beli la jugak...tak nak ahh... bagi nanak buat free show menangis, melalak nak kan ais krim tuu... malu kot... Nampak nau mama, papa kedekut tak belikan apa yang anak mintak kan.... =)
Kalo dah makan ais krim, nak kene paksa berus gigi punyer lah susah..
Bukan nak mama beruskan.. nak berus sendiri, sudahnyer bukan berus gigi...hisap ubat gigi je pun...adehhhh.... Lelama rosaklah gigi tu nanak oiii.. sebab tak berus dengan betul kan..
Kekadang pakse gak biar mama gosokkan..dah kena marah baru lah nak bukak mulut tu.. Kalo tak memang katup mulut rapat-rapat...tak nak digosokkan.. Nak gosok sendiri aje..
Kalo mandi ngan papa, papa kasi je nanak gosok sendiri... Bukan suka nak memaksa-maksa ni.. Papa kan baik...takdenyer nak marah-marah tak tentu pasal.. Lagi-lagi lah bab gosok gigi je pun... =)
Setakat arini, gigi nanak comel lagi laa.... belom rosak sikit pun!
Tak tahu lah nanti-nanti kan......
Meh layan keasyikan nanak dengan "aiyem caye"!!
Asyik kan...sampai tutup-tutup mate...ngeeee.. =)

12 April 2013

Papa & Nanak

Assalamualaikum…
Selamat hari Jumaat semua…
Semalam duk berdua aje ngan nanak… Papa kene kerja.. Balik lambat..
Nanak biasanya kalau papa takde, mood dia kelautt sikit.. tak berapa nak aktif, mulut tak berbunyi sangat, kebanyakkan masa tengok tv aje… Tapi takpe je…mama suke..hihi
Kejap-kejap ada lah dia bertanya “Ama…anerr appa?”
Mesti dia teringat kat papanyer tu.....itu yang kejap-kejap tanya je... Saya jawab "Kerja.."
Mungkin tanpa papa, nanak rasa tak gembira kot…ye lah sebab papa adalah teman bergembira nanak! Gelak-gelak berdua, panjat memanjat bersama-sama, kekadang dia panjat papa..kejap nanti papa lak panjat dia.. main ball bersama-sama, tendang ball masuk pintu dapur kira gollll!! Main geletek-geletek bersama-sama. Pendek kata, dengan papa hari nanak tersangat lah ceria.
Bukan bermakna dengan mama tak gembira dan ceria…. Eh…gembira jugaaakk.. ceria jugaaakkk =)
Cuma dengan mama, kegiatan nanak adalah sikit terbatas…  Banyak bende ngan mama takleh buat.. Nak panjat-panjat tak boleh.. nak main sepak-sepak bola kuat-kuat tak boleh.. Lagi-lagi lah nak jadikan pintu dapur sebagai gol..memang tak dapat arr.. nak sepahkan rumah lagi lah tak boleh.. nak dukung memanjang –tak boleh.. Kebanyakkan bende yang tak boleh dengan mama ni..dengan papa ada lah boleh je....
Pendek kata…. Nanak memang gembira dengan mama, Cuma nanak akan lebih gembira bila dengan papanyer tuu.  Erkkk..tetiba lak feeling jelesss… =/
Kelebihan en.suami, dia sangat lah penyabar…jarang nak marah tak tentu pasal..melainkan memang ada hal yang sangat-sangat silap yang saya atau nanak buat..baru lah nampak marahnya. Kalau tak memang tak marah.  Boleh kira ngan sebelah jari je berapa kali en.suami marah nanak kecil tu.. Jaraaanng teramat! Sebab tu nanak sangat-sangat selesa dengan papanya..  Ngam dengan jiwanya kot… =)

Balik rumah petang-petang kat tengkuk papa lah tempatnya.. Semalam siap membaca lagi... Dia tak tahu papa tak larat nak menanggung berat dia berbelas-belas kilo tuh.. Nak naik lak rumah tingkat dua....

Yang dia tahu dia feeling best sebab tinggi dari mama dan papa..


Nanak siap leh senyum lagi... Tak larat pun papa tetap maintain senyuuummmm jugak..

Pandai lak nanak action tengok kamera...hahhah..
Ni lak masa papa balik dari kerja semalam.. Dengar je papa ketuk pintu dari luar..dia yang berlari dulu...terus nak mintak dukung..... Penat pun dukung je la ye papa...
Sayang nanak.... =)
Nanak lak sayang papa......=)

08 April 2013

Back to nature...! @ Sungai Congkak

Assalamualaikum...

Semoga hari ini menjanjikan keceriaan, kegembiraan berpanjangan hendaknya..
Insya Allah..

Tajuk hari ini adalah back to nature!@ Sungai Congkak.

=)

Weekend bulan lepas, 22 March 2013... saya sekeluarga dan beberapa orang anak buah dan abang sekeluarga bersama ipar duainya berkhemah di Sg Congkak Hulu Langat... Perkhemahan dalam satu group yang agak ramai -14 orang semuanya termasuk si kecik 2-3 orang, sangat lah meriah.


Register dan pembayaran di kaunter..

Tambah-tambah lagi dengan Khilfi Eusoff dan Khalish Aiman yang tak reti nak duduk diam.
Turun naik sungai ikut suka hati aje... Kakak Safiyya dan u'u...yang tak boring-boring berendam.. hihi

Along Izzat, Angah Tina dan Memey yang excited sangat-sangat sebab ini adalah pengalaman pertama berkhemah katenye.. Sangat kesian anak-anak di ibu kota sekarang. Kurang pendedahan aktiviti sebegini..


Perkhemahan 2 hari 1 malam je.. Tapi pengalaman yang sangat best sebab dah lama nau tak berkhemah. Seingat saya last berkhemah adalah tahun lepas, ke 2 tahun lepas [tak ingat dah] berkhemah di pantai Bagan Lalang. Juga perkhemahan 2 hari satu malam.

Along tunjuk skill pasang khemah


Kelainannya kali ini, perkhemahan di dalam hutan adalah lagi best berbanding berkhemah di tepi pantai... Terasa lebih santai..dengan pemandangan menghijau, bunyi burung, unggas... air sungai yang mengalir...

Selain dari kemudahan awam yang lebih mudah, iaitu toilet yang dibuka setiap masa.. berbanding di Bagan Lalang, tandas adalah dikunci di waktu malam [Tak pasti lah pulak kalau kebetulan waktu kami berkhemah tu je berkunci]. Menyukarkan kami kalo mau melepaskan hajat..

Kebersihan tandas di Sungai Congkak, boleh lah diketegorikan bersih jugak laa. Cuma bila dah terlalu ramai penggunanya, nampak lah sedikit tidak bersihnya.. bukan berbau busuk atau apa, tapi lantai yang penuh dengan pasir. Itu aje lah...  

Waktu berkhemah ni saya tak mandi sungai pun... [tak rasa nak] lagi-lagi malas membasahkan diri. Mandi kat toilet pun best, air paip yang bersumberkan dari air bukit tu pun dah sejuk sangat dah... menggigil-gigil... lagi-lagi mandi pagi-pagi... terasa sejuk sampai tulang!


Aksi santai en.suami dan anak buah mandi..

Aksi nanak di air cetek..

Eusoff dan Aiman carik makan.... kami tak kisah self service..hihi

Seronok sangat sekali sekala dapat membuat aktiviti lain dari kebiasaannya.. Berkhemah, mandi-manda..dan masak-masak. Bila dah makan ramai-ramai menyaksikan kehijauan alam... tak sedar dah makan bertambah. Selera lain macam....biarpun menunya sempoi je.. =)

Waktu nak check-out....hujan selebatnye... sabar je lah..mujur lah dah nak balik... Kalo hujan malam tu...mesti lebih advanture la perkhemahan kami...huhu

Pada sesiapa yang berminat nak berkhemah kat Sungai Congkak ni..
Ni standard rate nye... takde lah mahal mane... sangat berbaloi untuk pengalaman berkhemah yang super duper best ini.. sambil mendekatkan diri kepada keindahan alam semulajadi.

Entrance fee - RM1.00 per person (12 years and above) / RM3.00 per person (without Mykad)
Parking fee - RM1.00 (Motorcycle) / RM2.00 (Car) / RM5.00 (Bus)
Campsite - RM10.00 per night/tent
Tent 4 Person - RM15.00/tent
Tent 6 Person - RM20.00 /tent

=)

Yang tak nak berkhemah, sebaliknya mahukan penginapan yang lebih selesa, ada juga disediakan chalet-chalet dengan pelbagai harga yang mampu bayar.

Sila lah ke Sungai Congkak... Wahhh promosi macam saya kerja tourism Selangor gituuu.. =)

Sesambil tengok air sungai yang mengalir tu kan..tetiba saya teringat zaman sekolah rendah dulu-dulu....cikgu muzik mengajar lagu nih.... saya ingat sampai sekarang lagu ni...nada, iramanya... Kenangan betul...

Airmu mengalir dari gunung jauh di sana
Jernih dan sejuknya sungguh indah di pandang mata
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba
Tak berhenti-henti hingga sampai ke laut nanti


Masa juga kan berlalu tak menunggu kita
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka…..



07 April 2013

Weekend @ Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalamualaikum...

Muka macho menunggu papa check in

Khilfi Eusoff : 1 tahun 6 bulan

Atas urusan kerja papa, saya dan mama kena lah follow..
Bermalam di sini..hotel budget yang sangatlah selesa.. berada di tengah-tengah bandaraya Melaka.

Aktiviti yang tak dirancang..rancangan asalnya nak berehat dan bermalas-malasan di rumah aje.. tup..tup... We are here..

Melaka Bandaraya Bersejarah!



05 April 2013

Tetap sama!

Assalamualaikum...
Syukur ditemukan lagi dengan Jumaat yang sangat barakah ini..
Hari Jumaat hari yang paling ditunggu-tunggu..hari terakhir di setiap minggu.. hari balik awal dari biasa.. =)
Nak cerita pasal nanak dan karipap lagi..hih
Kegemaran nanak dengan karipap tetap tak berubah.. masih lagi menjadi kegemaran. Kalau en.suami berenti beli goreng pisang, keropok ke... Mesti karipap adalah benda wajib beli sebab nanak kami adalah penggemar setia dengan karipap.
Errkk...cuma cara makan tetap lah tak berubah..sama macam tahun lepas punyer cerita...
Tetap part paling gemar nak dimakan dulu bahagian kelim-kelim tepi yang agak keras dan rangup tu...
Tetap bahagian perut karipap disuapnyer kat mama ngan papa... =)

04 April 2013

Tidurlah sayang... =)

TIDURLAH SAYANG
**Hedi Yunus**
Senja berlalu
Hari kan berganti
Dalam pelukanku
Iring mimpimu
Tawa ceriamu
Yang kan kudamba kurindu
Bahagiaku selalu
Sirna semua dukaku

Tidurlah tidur oh sayangku
Esok mentari menantimu
Kujaga slalu disisimu kasihku
Oh buah hatiku
Jangan kau lupa
Tuhan Yang Kuasa
Hanya padaNya
Tempat tuk meminta

Kumohon bimbinganNya
Kupintakan lindunganNya
Jadilah kau berguna
Tuk nusa dan dunia

Tidurlah tidur oh sayangku
Esok mentari menantimu
Kujaga slalu disisimu kasihku
Oh buah hatiku
Assalamualaiku...
Penyanyi Indonesia barangkali...
Belum pernah dengar lagi bagaimana berlagunya lirik di atas...
Tapi bila menelitikan setiap patah liriknya... sangat menarik!!
Sebelum ini, ada snap beberapa keping gambar nanak sedang lena di pangkuan mama..
Tenang.....sangat wajah ini...
Wajah kesayangan hamba =)
Related tak gambar ngan lirik lagu...? hihihi
Sesuai kan...
Mama tujukan lagu ini untuk anak kesayangan mama, Khilfi Eusoff..
Love you so much!!!!!

02 April 2013

Cerita gunting rambut nanak......penat....

Assalamualaikum...
Imej terbaru Khilfi Eusoff.. ala-ala Mawi Morld gitu..
Cubaan kali ke-3 ke kedai gunting rambut yang baru mendatangkan hasil..


Cubaan pertama gagal sebab kekuatan tenaga Eusoff mengalahkan kekuatan papa, mama dan uncle India tukang gunting rambut tu. Mungkin Eusoff pinjam tenaga Boboboi petir kot...yang buatkan kami semua surrender. Serious surrender!!
Cubaan kedua, dari jauh uncle India tukang gunting rambut tu dah mengeleng-ngeleng..
Mungkin tak sanggup berhadapan dengan Eusoff yang bertenaga Boboboi petir itu. Alang-alang dah datang, kene la cuba dulu kan? Bukak je pintu kedai nanak dah melalak-lalak tak nak. Lagi bertambah tenaganya bila papa duduk pangku nanak duduk di kerusi potong rambut. Lalakan nanak lak tak yah cakap ahh, memang yang maha kuat! Untuk kali kedua kami surrender lagi! mmmmm..penat!


Kali ketiga, kami tak nak kalah dah...hihi
Kami cuba tukar tempat lak.. Cari kedai gunting rambut lain yang nanak sendiri tak cam yang itu adalah kedai gunting rambut..haha.. Masuk je kedai tu... dengan tindakan cepat, en.suami dakap nanak kuat-kuat, kemas-kemas, erat-erat... Uncle India jugak.., terus dengan cepatnya memesin rambut nanak, agaknya uncle dah faham ragam anak-anak sebesar Eusoff ni kot. Nanak memang melalak la.. Dah tak nak kesian-kesian dah! Kali ini mesti jadi!
Mama pegang kepala nanak kuat-kuat... Uncle tu mesin lagi rambut nanak dengan cepat.. Pegang tangan kaki.. Uncle mesin jugak lagi cepat-cepat.. Keluar semua air mata, air hidung, air mulut... Buat-buat macam nak muntah segala, papa ngan mama tetap keraskan hati, pegang kepala, badan, tangan kaki kuat-kuat jugak. Uncle tetap  fokus dengan memesin rambut nanak cepat-cepat.
Dan akhirnya...yesss... berjaya! Rambut nanak dah jadi ala-ala Mawi Morld gitu..

Nanak meninggalkan kedai gunting rambut tersebut dengan jelingan tajam kepada uncle tersebut..... Jelingan tak puas hati barangkali..kehkehkeh..
=) Peace NO War ye nanak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015