19 May 2014

Eusoff :: masih kecil ke sudah besar..?

Assalamualaikum...

Saya suka tanya anak bujang saya..."Eusoff kecil lagi ke dah besar..?" Dengan penuh konfident je dia jawab.. "kecik mama.."

Owhhhh....geli hati rasanya...dia sendiri pun rasa dia masih kecil lagi...hihihi

Secara fizikalnya...pada pandangan kacamata seorang papa dan mama..., anak kami dah membesar bagai juara sangat dah... cukup ketinggiannya... takde lah terlampau banyak isinya...kiki..maksudnya x la gemuk mana... memang kalau orang tengok mesti kata.. dah besar rupanya Khilfi Eusoff..

Dalam pada rasa anak dah besar tu kan...bila tengok balik video-video terkini yang saja-saja saya rakam untuk kenangan.. tetiba terasa confius plak.. rasa anak dah besar.. tapi naper kalo tengok video nih rasa cam macam masih baby-baby lak nih.... rasa cam comel-comel je...sampai tahap ketap-ketap bibir lah geram...

Bila ulang-ulang tengok balik... Khilfi Eusoff ni sebenarnya suka tunjuk-tunjuk manja bila mama papa ambik video dia... eleeeehhhh...hihi.. manja la konon kennnn...


video

Mama / papa sayang kamu anak... sangat-sangat, walaupun betapa manjanya kamu =)

17 May 2014

Ajar untuk Eusoff menghargai Guru :: Selamat Hari Guru 2014

Assalamualaikum...

16 Mei 2014 - Hari Guru untuk semua warga pendidik. Terima kasih atas ilmu pengetahuan, tunjuk ajar dan bimbingan tanpa kenal erti jemu. Terima kasih atas kesabaran berganda kalian dalam berhadapan dengan kerenah dan perangai kami. Saat hatimu terluka dengan sikap kami, kalian tabah menghadapi kelukaan itu..kadang kalian cuba ubati sakit akibat kelukaan tanpa pernah mengeluh apatah lagi menyesal ditakdirkan berprofesionkan sebagai seorang pendidik.

Mulia sungguh perjuanganmu guru.

Terima kasih kepada semua guru yang telah mendidik diri ini. Hanya Allah yang boleh membalas segala kebaikan yang kalian curahkan. Terima kasih cikgu..

...............................................................................................................................................................

Semua teacher di Children Islamic Centre (CIC), Taman Samudera, terima kasih kerana mendidik dan mengasuh Khilfi Eusoff. Semoga teacher sentiasa sabar dengan kerenah manja Eusoff... sabar bila ada-ada masa Eusoff suka buat teacher, sabar tika ada masa Eusoff terrrkucil tak kira di mana.. sabar teacher cuci segalanya..

Terima kasih teacher, hasil didikan teacher Eusoff dah belajar banyak benda.. menyanyi, bertukar lagu hari-hari.. sudah kenal warna, yellow, green, red, blue... tahu one, two, three hingga twelve.. Reti dah nyanyi Alif Ba Ta..walaupun ada huruf-huruf tak pandai sebut juga.. tapi nadanya ada... Nak tido dah pandai baca doa... nak makan juga sama.... Jika nak sebut satu persatu jasa kalian pastinya akan panjang berjela...

Terima kasih semua teacher yang mendidik Eusoff.. 

Satu perkara paling penting sebelum saya lupa...

Terima kasih masakkan makanan best-best untuk anak-anak didikmu di CIC... tiap hari balik sekolah, soalan wajib tanya, "Eusoff makan apa kat sekolah hari ni...?" Jawapannya pasti, "asyik, ayam, ikan, air...." jawapan menu tak pernah berubah... Gelak saya mendengarnya... apa CIC tak pernah bertukar menu ke apa... hihihih... [maaf..bergurau je..]

Bila ditanya cedap tak? Jawapan ikhlas dari Eusoff... "mmmm....dappppp"

Terima kasih teacher..Terima kasih,.. masak sedap-sedap untuk budak kuat makan macam Eusoff.. =)

Tak tahu bagaimana cara untuk tafsirkan erti terima kasih yang tak terhingga, kadang rasa tak cukup dengan ucapan semata... 

Sebagai didikan awal untuk Eusoff, guru insan yang perlu disanjung tinggi, jasanya dipuji.. tak salah memberi sesuatu.. nilai harga bukan menjadi ukuran.. tapi keikhlasan dalam pemberian. 

Hadiah dari Eusoff untuk teacher tersayang... 







16 May 2014

Kad kecil penuh makna sempena hari ibu 2014

Assalamualaikum...

Hari ibu tahun 2014, perasaannya sama seperti tahun 2013... tiada beza..
Al-Fatihah untuk arwah emak dan emak mertua tersayang.. Semoga kalian sentiasa di bawah payung rahmat Ilahi senantiasa. Insya Allah..

Antara catatan-catatan hari ibu saya di blog ni...

Selamat Hari Ibu - Tika arwah emak masih ada... Saat indah yang tak mampu saya lupa. Biarpun sambutan jarak jauh dari emak.. Hanya ucapan sebagai pengganti peluk cium.. namun tetap rasa kepuasannya... puas boleh melontarkan sendiri dari mulut, dan diperdengarkan di telinga emak, biarpun melalui perantaraan telefon.

Selamat Hari Ibu 2013 - Tahun pertama Hari Ibu tanpa emak tersayang.. sedih, pilu.. Air mata menjadi saksi betapa kerinduan bertandang setiap hari..lagi-lagi di hari seluruh manusia di muka bumi menyambut hari Ibu.


Bezanya tahun ni, hati sedikit berbunga-bunga, anak bujang dah bersekolah. Jadinya saya dapat la sekeping kad dari Khilfi Eusoff bersempena dengan hari ibu tahun ini. Alhamdulillah.. Terubat sikit kesedihan mama sayang. Tak tergambar rasanya kegembiraan itu, hanya mampu tersenyummmmm aje..=) sambil tunjuk kat en.suami, dan respond dia.. "waaaa...mama dapat kad hari ibu.." 


Biarpun saya jumpa sendiri kat dalam bag sekolah Eusoff, bukan terima dari tangan si kecil itu sendiri... takpe..takpe.. dia masih belum faham apa yang perlu dia buat bila dah bawa balik kad tu ke rumah.. takpe.... mama tetap rasa gembira sayang..


Biarpun kad yang simple yang penuh dengan corengan yang macam cakar ayam..=p sebenarnya cubaan untuk mewarna, tapi hati kecil saya tetap teruja.. malah tersentuh rasa dengan ungkapan "I LOVE YOU MOM" mendalam sungguh maksudnya..

Alhamdulillah..saya merasai pengalaman menjadi seorang ibu..dan Alhamdulillah sekali lagi berpeluang merasai tendangan lembut dari dalam perut tika dan saat ini.

Alhamdulillah...Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

Selamat Hari Ibu kepada semua ibu di seluruh dunia.
Semoga sama-sama dapat memikul amanah menjadi seorang IBU sebaiknya.. Insya Allah..
Ameen...


10 May 2014

Hujan :: redup....sejuk....

Assalamualaikum....

Hari minggu yang redup...sejuk... hujan dah pun kat luar... mmmm... bestnya..kalau hari-hari adalah hari hujung minggu.... =)

En.suami dah selesai cuci balkoni... ya hampun... berhabuk yang amat.. tempat yang sangat jarang kami guna.. sliding door pun jarang buka...

Khilfi Eusoff hari minggu, hari melayan kartoon... bagi kelonggaran di hari minggu....

Happy weekend korang...!!!


07 May 2014

Mei - Bulan penghargaan untuk Ibu dan guru

Assalamualaikum..

Sekarang dah berada di bulan Mei 2014.

2 tarikh keramat untuk diingati:
11 Mei  2014 - Hari Ibu
16 Mei 2014 - Hari Guru

Sayu mengenangkan tarikh 11 Mei.. tiada ucapan melalui telefon, apatah lagi ucapan beserta peluk cium. Hanya Al-Fatihah dan doa sebagai hadiah untukmu, ibu-ibu tercinta.

16 Mei 2014, memandangkan Khilfi Eusoff sudah bersekolah.. makanya harus lah kami mama papa plankan hadiah yang simple, harap-harapnya bermaknalah bagi teacher-teacher Eusoff semua. Penat mengajar dan menjaga, tak salah sediakan satu hadiah pemberian ikhals untuk teacher. Baru teacher feeling, "terasa diriku begitu dihargai" =)

Insya Allah.. nanti dah siap.. kita reveal ye apa kebende yang simple, diharapkan bermakna sangat tuh! hehehe.. tunggu...

Nah sekeping gambar Eusoff di kelas, sewaktu pembelajaran. Macam mana lah tak nak hargai teacher kan... tengok Eusoff kat atas riba teacher! ishhh sungguh lah sangat manja. Masa ni dia nangis, gaduh rebut kerusi ngan kawan. Teacher pujuk terus naik riba...


Kami ke sekolah sebab ada progress report.. 4 bulan belajar di CIC, apa yang dah Eusoff dapat.. gerun kot nak tahu apa progress Eusoff.. ada yang "have improvment" dan banyak jugak yang "need improvement".. Insya Allah.. semoga dalam masa akan datang akan bertambah improvement Eusoff..

=)


01 May 2014

Labour day : Kemana kita Khilfi Eusoff dan papa..?

Assalamualaikum...

Hari ni 01 Mei 2014, hari bercuti untuk semua penjawat awam mahupun swasta. Hari merehatkan minda dari kerja yang tak pernah nak sudah di tempat kerja... Selamat Hari Pekerja!

Pepagi lagi anak bujang saya, Khilfi Eusoff dah bangun. Celik-celika mata terus tanya "mana tab shoff?" -Shoff ganti nama diri dia.. "Eusoff".. Kadang soalan yang satu ni buat hati rasa panas pagi-pagi... Sudah kurangkan tempoh penggunaan tab, tapi Khilfi Eusoff masih memujuk rayu mama papa nakkan tab die tu.. Takpe lah.... slow-slow kurangkan.. lama-lama beransur hilang la harapnya. Insya Allah. Untuk stop secara drastik macam kejam sungguh mama dan papa kennn...?

Hari cuti ni sebenarnya tiada perancangan ke mana-mana. Dalam keadaan badan yang tak berapa nak daya, sebenarnya berehat sambil bermalas-malasan di rumah sangatlah syorga.. namun bila memikirkan si kecil pasti keboringan sepanjang hari ni terperuk di rumah saje, jadi moh lah papanya kita keluar bersuka ria.

hahaha, dah rupa berseloka pulak..=)

Jom papa!! Jenjalan ke Aquaria KLCC. Masa untuk pembelajaran out door Khilfi Eusoff. Layan gambar jom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015