26 September 2012

Antara 9 Mimpi Nabi Muhammad SAW

Assalamualaikum...
 
Received satu email dari rakan sekerja... Ingin kongsikan di blog ini sebagai pengetahuan bersama, semoga beroleh manfaat daripadanya. Insya Allah...

Sumber : Google

Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw  bersabda: "Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada  malam aku sebelum di Israqkan........"

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh  malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil  nyawanya, maka  malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN  KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.


2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang  amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh  syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan  dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat  daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan  rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG  KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia  mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah  pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia  merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang  sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan  diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA  sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita  di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka  datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu  mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin  tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT  SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu  menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya,maka  segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu  menabir muka dan kepalanya dari bahaya api  tersebut.


BERSABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG  LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"


Allahuaklam....


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015