21 February 2013

Cermin besar berbingkai putih @ Nilai 3

Assalamualaikum..

Dah lama teringin nak beli cermin.. Gedabak besar yang leh nampak seluruh badan... Dulu dah pernah pergi usha sini... tapi terasa tak nak beli lagi lah..jadinya cuci mate ajerlah dulu..

Hari ni, perancangan asal nak beli alat-alat merisik adik... Dah alang-alang ke sana tu mata pun melilau la mencari bende lain. Jauh-jauh sampai sini, takkan ar balik dengan tangan kosong je.. Teringat lak pasal cermin besar gedabak yang menjadi impian dulu-dulu yang tak kesampaian lagi tu.. En.suami pun dah izinkan kalau nak beli.. Jadi tugas saya dah tentu lah mengusha-usha... mana yang berkenan dihati.

Banyak pilihan! Banyak gak la yang berkenan di hati... Hajatnya nak mencari cermin berbingkai putih untuk di match kan dengan tema bilik tidur saya berperabot PUTIH. Waktu mencari-cari ni dah tengah hari..-Panas.., dengan nak mengontrol si nanak lagi...jadinya takde la nak mencari kat tempat-tempat lain lagi...

Jumpa satu cermin ni, berbingkai putih corak-corak emas.... Saya dan en.suami memang tak ada kepakaran bab-bab tawar menawar nih.. Dari harga 80 hinggit dapat la kurang 60 henggit je... Mintak 55 ringgit dah tak layan... Sebab dah berkenan, dan malas dah nak meround tempat-tempat lain lagi nak mencari.. jadinya beli je lah cermin kat kedai tu..



Kalau ikutkan, dari segi kebesaran memang tak berapa nak puas hati lagi, tapi sebab kereta pun kecik je.. nak hangkut cermin besar-besar memang lah tak muat... Di tambah lagi faktor utama sekarang sudah di pertengahan bulan.. budget pun kurang, jadinya ok la besar nih pun.... Mau yang besar harga pun besar ma...

Ok la..dari mengadap cermin kecik tuek kat rumah tu.... Lepas lah nak tengok badan sendiri.. nak tengok pembesaran badan dari hari ke sehari.... errrrrkkk.. tak sanggup...

Sebenarnya senang nampak kalo body dah melebar kan? erkk..

Tunjuk-tunjuk

Sejak beli tak bersangkut pun lagi.....

 

20 February 2013

Set steamboat RM4.00 sekepala.. tak percaya??

Assalamualaikum...

Hari tu teringin sangat nak makan steamboat... Tapi bila tengok harga kat restoran, dalam RM25++ untuk sekepala.. Ada murah sikit pun harganya dah RM18++, Mahal gak la kalu cenggitu harganya... Makan nyer takde lah banyak mana pun.. Sepuluh ringgit pun tak sampai kekadang tu... Yang balance lagi RM15++ sedekah buat amal jariah lah namanya...

Kerja sedekah, amal jariah memang sangat-sangat dituntut dalam Islam... Tapi kalo dah sedekah ke restoran steamboat lagi-lagi lak di tengah bulan, itu namanya PEMBAZIRAN yang amat nyata...=) Sendiri mau ingat laa…

So tak jadilah makan kat restoran… en.suami syorkan buat sendiri je… So kami terus la terjah Giant Batu Caves.. beli barang-barang steamboat. Bukan beli apa pun... bebola/fingers ayam/udang/daging/ketam tu je pun... Yang basic-basic je lah...

RM10.63 sen je..

Plannyer untuk kuah, saya nak buat tom yam je… Kuah semata..tak letak sayur apa-apa pun. Cuma letak bawang je sikit..

Masak atas dapur dulu....dah sedap semua..saya transfer  atas induction cooker.. Konon nak makan panas dari periuk la.. baru la ala-ala steamboat kan... feeling-feeling wap panas je..

Mmmmmm...dap!

Berbaloi-baloi rasanya.. dengan kos yang tak sampai RM11.00, kenyang sedang-sedang elok je... Lain kali boleh lah buat lagi...

Apa? Resepi..?

Hihhi... resepi senang sangat..cam segan ar nak tepek sini..
Korang google...lagi banyak resepi best-best yang korang leh dapat... Yang saya masak nih apa laaa sangat... Kan?


Kuah terbanyak sangat... isinyer je abis.. Lain kali buat, kene kurangkan kuah.. =)

RM10.63 / 3 orang makan.. tak ke dapat RM3.66 sen..? Bundar kan aje jadi RM4.00... Jangan mare yee.. =)

Nak dapat harge cenggini..jom kita masak sendiri..berbaloi-baloi...




17 February 2013

Cubaan kami lari dari "jam" @ CNY

Assalamualaikum..

Korang balik kampung tak cuti Chinese New Year bebaru nih? Saya balik Raub... Tak plan lak nak balik Terengganu, takut bersesak dengan jam yang teruk..owh..pengalaman tahun lepas masih lagi menghantui...

Balik Raub aritu pun, baliknya hari Sabtu petang... Dengan harapan dah ramai yang pakat balik malam sebelum dan pagi tuh... Harap-harap petang kurang lah sikit jam nyer.

Tengok-tengok gak ar sumber terkini...melalui fb, twitter, berita semasa, telefon kawan-kawan kot ada yang dalam perjalanan... Ramai yang bagi tahu jalan masih jugak jam masa kami nak bertolak petang tuh..

Fikir punyer fikir punyer fikir... en.suami whatspp la member-member lame dia..bertanya ada sape-sape mau balik kot jalan lama.. Uisshhh..ada rupanya..mujur bertanya.. kalau tak tersekat dalam jam ah ding dong arrr kami bertiga...

Excited kot nak balik Raub melalui jalan lama..

Pernah ajak en.suami...tapi en.suami muker je ganas.. tapi dalam hati ada rose! kehkehkeh
Takut katanya.....

Perjalanan melalui jalan lama sebenarnya sangat lah best! Melalui perjalanan yang menghijau..kiri kanan semua hutan...Patut arr en.suami takut balik kalo sendiri je.. Dia kata ada kes rompak kalau hari-hari biasa melalui jalan ni..sebab tak banyak kereta. Kesahihan cerita en.suami adalah tidak diketahui kebenarannya...


Waktu kami balik nih..banyak jugak ar kenderaan..termasuklah bas yang nak ke Genting Highlands, lori besar gedabak tuh.. kereta, van, motor... Tapi jalan tak jam pun... bergerak laju je...


Perjalanan sikit mencabar sebabnya, jalan sempit, ada selekoh yang tajam, dan jalan nih betul-betul dilereng bukit.. Tak leh bawak terlalu laju..tak dan membrek makanya jatuh gaung la jawabnya.


Memandu di sini perlulah berhati-hati dan tumpuan seharusnya diberikan sepenuhnya kepada pemanduan. Nanak yang hok-hek-hok-hek nak kacau papanyer pun..papa buat bolayan je.. hihihi sian nanak.


Tapi pemandangan sangat lah super duper best...

Satu part tu menyusuri sungai yang panjang... Owh betul-betul panjang.....

Satu part tu kami menyaksikan air terjun. Dapat berenti main air yang sejuk nih alangkah bestnyer kan? Tapi nampak cam tak sesuai arr nak berenti kat sini. Bahaya kot....

Satu part tu leh menyaksikan perkampungan orang asli, anak emas negeri Pahang....

Satu part tu leh menyaksikan TNB ngah pasang wayar elektrik..Entah ar untuk apa.. En.suami kate nak pasang Unify dengan muke penuh confident nyer... Saya hangguk-hangguk aje... Tipu pun leh jadi gak en.suami nih...suke main-main tau....=)

Tapi tu arr arr.... nak pasang wayar elektrik nih dah makan sebahagian jalan dah.. sebab atas sane kan jalannya sempit dan takde bahu jalan lak tuh.... Mujur ar takde kete dari arah bertentangan jalan. Kalau tak jam ar jugak sebab kerja-kerja nih..

Satu part tu boleh menyaksikan highway yang jam ah ding dong! Errkkk rupanya kami berada di paras yang teramat tinggi...sangat-sangat tinggi okeyy... gayat pun ado....
Dalam gayat-gayat tu kami siap bertepok tangan lagi sebab dapat larik dari jam tuh hahahhahahahhaha kelakor..

Banyak part-part menarik dalam ekspedisi kami balik kampung kali nih..=p



Yang pastinya kami selamat sampai ke kampung halaman walaupun terpaksa berjalan jauh sikit. Kalau melalui highway lebih dekat sebenarnya...

Takpe jauh..asalkan kami tak terperangkap jam...lalu highway kang nanti, jem perjalanan,  mood nanak jam, jam otak, jam montot.. jam segala-galanya...=)

Balik kl lak hari Isnin petang melalui highway aje... En.suami tak berani lalu jalan lama sebab takde geng nak together-gether... see..dalam hati ada rose kan? kihkihkihkihk

Tapi Alhamdulillah...tak jam langsung pun..

Kalau balik hari Selasa... mungkin merasa kelazatan dan kenikmatan jam yang tak terhingga itu..=p

#Bagi yang berhajat nak lalu jalan lama ni untuk balik kampung len kali, jangan bimbang..saya rasa cam selamat je... Cuma memandulah dengan penuh berhemah.. Tumpukan perhatian kepada pemanduan... kecuaian seminit boleh membawa kepada padah yang menggerunkan.. 

Keadaan kawasan ni jika memandu di waktu malam mungkin tersangat lah gelap... Jika keadaan highway tidak bermasaalah...tak yah la kot lalu jalan ni.. Cam bahaya je...
Yang paling penting pastikan break kenderaan anda berfungsi elok.. Sebab nanti ada laluan yang menuruni bukit.... Pastikan juga minyak kenderaan anda penuh tangki, tayar kenderaan elok dengan angin mencukupi..sebab laluan sini takde stesen minyak nak isi minyak, isi angin segala.. Kalau rasa lapar makan ar dulu siap-siap... Kalau anda seorang yang suka makan-makan jajan dalam kete.. singgah ar dulu kedai beli jajan siap..beli air siap..sebab laluan nih tak de kedai-kedai...apatahlagi R&R...

Kalo rasa nak membuang kecik mahupun besar...lepaskan lah dulu hajat siap-siap.. Kang nanti kene lak bereti tepi jalan wat free show kepada pemandu lain kihkihkihkihk..

Mulakanlah perjalanan anda dengan Bismillah semoga selamat dalam perjalanan dan selamat sampai ke kampung halaman..

Lalui lah perjalanan yang menarik dengan kehijauan alam yang sangat best ini. Keindahan alam ciptaan Allah S.A.W yang maha agung, maha kaya..

Daa..



16 February 2013

09 Februari 2008 -Detik pertunangan

Assalamualaikum...

Sudah 7 hari berlalu tarikh bermakna untuk diri saya.. Tarikh saya keluar melihat dunia 29 tahun yang lalu.. Alhamdulillah... Tetiba terasa ada sesuatu yang istimewa untuk diingat di sebalik tarikh yang sama nih sebenarnya...

Ye... Tarikh yang sama di tahun 2008, genap usia saya 24 tahun.. saya telah mengikat tali pertunangan dengan si dia... -en.suami saya... =)

Ingat entry ini : Nostalgia sangat...10 Februari 2008
Gambar kenangan sehari selepas tarikh kami ditunangkan. So sweet...

Permulaan untuk tarikh pertunangan sememangnya ianya direquest oleh saya..hihih..ngengada je.. En.suami lak memang bersetuju je dengan cadangan saya tu.... Makanya, setelah dua belah pihak saling memberi persetujuan... bertunanglah kami 09 Februari 2008

Mengibau kenangan pertunangan... takkan dapat digambarkan dengan kata-kata.. sangat manis rasanya... hihihih..

Meh saya kongsi gambar-gambar lama zaman pertunangan dulu... Waktu nih saya dengan jayanya mendietkan diri hingga turun 13kg. hohoho.. nampaklah comel sket bentuk badan tu kan.. Kalau takde kesedaran awal makanya saya rasa mungkin saya macam dalam barut nangka ar... =p


Cincin disarung tanda sudah di tanda...

Diapit oleh arwah emak-emak tersayang.. =)

Bersama En.tunang yang kurus waktu itu..huh.. 

Dengan sokongan emak.. dan kemahuan diri sendiri waktu tuh semuanya bukan angan-angan.. betul saya tak tipu... Sapa-sapa yang tengah membaca, dan situasi korang macam saya nih... Mempunya masalah berat badan, dan korang tengah plan nak bertunang atau nak kawen..., Korang usaha lah!! Usahalah!! Insya Allah pasti berjaya..

Bertunang setahun je.. Ingat nak kawen 09 Februari 2009.. Tapi kita merancang Allah yang menentukan.. Tak dapat lak nak kawen tarikh tu... Jadinya kami kawen bulan Mac 2009...
Ha citer kawen tunggu bulan depan ar lak... Bulan depan genap 4 tahun usia perkahwinan kami. Alhamdulillah...


14 February 2013

Juadah timur tengah @ Restoran Saba, Cyberjaya

Assalamualaikum..

Jarang-jarang sekali dapat review tempat makan best. Sebab biasanya tempat makan yang saya dan en.suami pergi adalah biasa-biasa je.... Tak perlu rasanya nak tepek entry bagai... 

Kali ini saya nak citer satu tempat makan yang boleh diketegorikan best gak arrr...
Saba Restaurant, Cyberjaya.... Atau senang citer restoran yang menyajikan juadah istimewa dari timur tengah. Bagi peminat nasi arab moh la terjah ke sini!

Ada dua cawangan Saba Restoran nih.. Satu kat Cyberjaya, dan lagi satu kat Setiawangsa.
Nak tahu lebih detail? Jom pakat-pakat lawatilah laman sesawang restoran nih http://www.sabaholdings.com.my -.....semua maklumat di hujung jari jer...

Alkisahnya pergi sebab ada orang belanja... Terima kasih lah abangku sayang... Dapat bonus berbolan-bolan... Memang wajib belanja arrr... kan? kan? kan? =) En.suami yang tengah hachoom-hacchoom pun sesampai je sane, dapat sepinggan besar Mandy Chicken, hilang hachoomnyer... Eh! elok pulak yer..? kehkehkehekhe




Harga kat sini, boleh diketegorikan seperti ok..ok jugak... tidak terlampau mahal..dan takdelah terlampau murah.. orang kata harga mampu bayar gitu... Tapi kalau order tak hengat... total semua mahal gak la.... Yang penting jangan rambang mata kalau datang mase lapar. huhu..


Jom tengok apekebendernyer kami order...,

Mandy Chicken
Ayam yang dibakar dengan ramuan istimewa, dihidang bersama nasi..[portion besar sangat-sangat, makan sorang takkan abes], diberi juga sebekas kecil lada...  


Mandy Lamb
Kambing yang dibakar dengan ramuan istimewa, dihidang bersama nasi..[portion nasi tidak sebesar nasi Mandy Chicken kerana kambing diletakkan di bawah-bawah nasi], diberi juga sebekas kecil lada. Rasanya abang tambah order sepinggan daging kambing lagi... Mentekedarah tak ingat....=p Abang, last day eh? kihkihkih


Chicken Chop
Ayam bahagian peha tanpa tulang digoreng sempurna.. Dihidangkan bersama roti arab, french fries dan mayonnis. Uniknya diletakkan sepotong lemon dan sebiji cili hijau yang segar bugar. Boleh dimakan juga bagi yang suka.. Chicken Chop tanpa kuah terasa tak sempurna kan..kering kontang.. Bagi yang suka berkuah mungkin boleh tambah order mushroom cream soup, chicken cream soup ataupun lamb soup kot.. Tapi saye tak tambah ape-ape..


Mix Barbeque
Campuran daging lembu, kambing dan ayam [diproses dengan ramuan istimewa] yang dibakar. Dihidang bersama french fries, roti arab dan mayonnis.


Lamb Kebab
Daging kambing yang di diproses dengan ramuan istimewa, dibakar sempurna. Dihidangkan bersama french fries, roti arab dan mayonnis.


Chicken Kebab Sandwich
Daging ayam yang dimarinated digulung dengan roti arab bersama sedikit french fries dan mayonnis. [Gambar bungkusan je lah....]


Overall... ok la kot.. en.suami ngan abang komen sedap!!.. Tapi sedap lagi makan nasi arab kat Al-Zahara Restoran. Untuk portion hidangan Mandy Chicken nih...lagi banyak kat sini lah.. Yelah setiap restoran mempunyai speciality masing-masing arr.. Takkan sama nyer..

Untuk makanan-makanan selain nasi.... bagi saya sedap je.. Cuma presentationnya sama je mana-mana hidangan. Makanan terasa kering... especially Chicken Chop. Kan best kalau berkuah sikit..? Untuk hidangan bukan nasi kat atas tuh... Kami mengumpul 3 biji cili hijau yang segar bugar, 3 hirisan lemon yang fresh...hihi.. Tapau bawak balik masak gulai kakak ipar saya kata..kihkih

Oleh sebab saya tak makan daging kambing, dan saya juga tak makan nasi..tak leh la komen lebih-lebih untuk makanan tersebut... Saya makan chicken chop je.. Rasa gak ar secubit dua ayam Mandy Chicken tuh..dan rasa gak arr... daging lembu Mix Barbeque tuh..
Rasanya?? Makan sikit-sikit tak leh nak komen banyak... mmm.. rasanya? Sedap... =)

Tapi kan...bila tengok balik setiap menu dalam laman sesawang yang saya dah link kat atas tu... gambar hidangan dia ada sikit sayur-sayur hijau.... Tapi yang real punyer yillek! Tak dok pung!! Mungkin lah diganti dengan sebiji lada hijau dan sepotong lemon tu kot.. hagaknya lahhh..

Alhamdulillah kenyang sangat.. Terima kasih la sebab belanja ye abang..? Usha-usha masa dok membayar dalam RM150++ gak... hihi..Tq..tq..

Yang tak abis makan boleh tapau bawak balik.. Bagus betul bekas tapau die.. Senang dan menarik.. Nak panaskan sok, mungkin leh terus masuk microvawe je....
[errkk..entah lah tak cube lak..]


Bagi yang teringin merasai juadah istimewa di Saba Restoran nih.... jom..! jom!..jom!
Cume sebelum pergi tu ce baca SINI. Bende yang jangan buat kalau datang makan kat sini..
Ada jugakkk....



09 February 2013

Sedih di 09 February 2013

Assalamualaikum..


Terima kasih emak atas kelahiran ini..
09 Februari 1984

Syukur Ya Allah atas nikmat dan kurniaan-Mu..

Tak dapat nak menulis panjang tentang hari yang sepatutnya menggembirakan ini... namun terasa kesedihan sedari pagi. Entah lah kenapa... Terasa hari ini seolah-olah hari bersedih plak..

Selepas solat Zohor tadi, ada air mata yang menitis...selesai solat Maghrib tadi pun sama.. Saya rasa sayu yang amat...

Hari lahir saya yang ke 29 tahun ini, tiada ucapan dan doa selamat dari seorang emak yang mengandungkan dan melahirkan saya ke dunia ini. 

Ya...itu yang menjadikan hati saya sayu...sayu...dan sayu...

Terima kasih emak, kerana melahirkan.....

Terima kasih ayah kerana membesarkan...

Terima kasih emak dan ayah atas segala pengorbanan, susah payah..

Alhamdulillah.. saat-saat begini, mujur en.suami ada menenangkan hati  yang kesedihan.. Dengan ucapan dan doa sempena hari lahir saya... dan suprise kan saya dengan video sebagai hadiah hari lahir... Terubat sikit kesedihan.. Saya mampu mengukir senyum walau dalam tangis, sedu dan sedan.. 



Tika video ini dipasang, dipertontonkan oleh en.suami kepada isterinya dan anaknya, air mata makin laju mengalir... terharu dengan "hadiah" yang amat  berharga ini... dan sedih kerana dalam video ni ada wajah emak tersayang... mengundang rindu yang tak pernah kurang! Takkan pernah.. =(



Terima kasih papa... Sayang papa dan Eusoff ketat-ketat!! 


video

Terima kasih juga buat abang, achik dan Hakim...atas ucapan... Love you all!!

I really mean it!

Al-Fatihah untuk arwah emak tarsayang.. 



08 February 2013

Gong Xi Fa Cai

Assalamualaikum….
Jumaat datang lagi, datang dengan keindahan harinya sebagai penghulu segala hari. Alhamdulillah. Walaupun pagi jumaat yang sangat raining, dengan keadaan Batu Caves yang sangat  gelap gulita…, itu semua tak mematahkan semangat untuk ke tempat kerja.. Walaupun dengan cuaca macam nih sebenarnya lebih best tido di tilam yang empuk, berselimut tebal… owhh..syoknya.
Ramai hari ini yang balik kampung untuk bercuti panjang hingga ke hari Selasa. Bagi yang menyambut Chinese New Year, bercuti panjang direct seminggu.
Gong Xi Fa Chai lah kepada semua..termasuk bos saya =)
Sumber : Google
Petang nih… fenomena biasa akan berlaku.. jem gile ah ding dong, gila kentang dan sebagainya lagi..
Balik keje petang nih dok diam-diam kat rumah suda….
Plan balik kampung Pahang hari Sabtu tengah hari… harap-harap line clear….
Owhh..tak sanggup dah nak berjem setelah teruk terkena semasa percutian ke Penang arituh..
Makan Gardenia ngan jem strawberry sambil tengok tv citer hantu Minyak Dagu ulangan kali ke-3 lagi best.... =)

06 February 2013

Storage mainan nanak

Assalamualaikum…
Balik kerja petang tadi tetiba rasa nak pergi Ikea.. nak cari sesuatu untuk kasi mainan nanak lebih kemas elok kat bilik dia tu… Mujur en.suami setuju je tanpa banyak soalan..
Dalam entry-entry lepas ada saya bagi tahu kan, mainan nanak dah banyak sangat…sampai dah tak muat bekas mainan.. Haa.. ni kiranya nak pergi beli satu lagi bekas mainan untuk isi mana-mana mainan yang tak muat tu… 


Bekas yang memang dah ada tu… beli kat Ikea gak..lama dah belinya , tahun 2010..  masa tu nanak belum ada lagi pun. Asal beli dulu untuk isi semua baju, seluar, bedung, towel, ikat perut, bip,selimut dan segala macam lagi, waktu dalam pantang.. Ye lah senang… nak mengusung ke mana-mana… kat bawah bekas nih ada tayar…=) Tolak aje tak perlu guna tenaga… Balik kampung hangkut sebekas masuk dalam bonet kereta.. saiz yang tak de besar gedabak sangat tu memudahkan kerja..
Bila nanak dah makin membesar dan makin banyak baju… jadinya bekas ni dah tak muat arr nak menampung semua baju bajan dia… jadi lah bekas mainan dia lak.. Asalnya…muat semua mainan..siap boleh tutup lagi..nampak lebih kemas…. Pada awalnya la..… Bila dah nanak pandai mintak menan…dan papa ngan mama yang suka benor beli mainan walaupun nanak tak mintak…. Mainan jadinya selambak… dah tak muat bekas… dan bilik pun nampak maha bersepah! Sampai kene ingatkan diri memasing, jangan beli mainan kat Eusoff jika dia tak mintak.. Kalau dia mintak package nangis-nangis… ikutkan je laa… Tapi kalau sekadar mintak..tapi cool je tak nangis… tu kira tak yah beli ar.. Tak terdesak mane…

Dulu beli warna biru… Yang baru punyer saya pilih warna pink! Hihhhiihi..

Boring kalo ambil warna sama..

Naper pink?

Ye la kot nanti Eusoff dapat adik girl, dah biru untuk along, pink untuk adik gegirl nyer la =p

Harganya ok… tak lah mahal sangat..


RM29.90 untuk kotak... RM10.00 untuk tudungnya... jual asing-asing..

Ok, jom kite tengok mainan Eusoff sebelum…


Dan selepas…


Lebih kemas kan?? Atau perasaan saya saje...kihkihkih

Bagi ibu-ibu yang ada masalah macam saya, terjah la Ikea.. banyak pilihan storage lain kat sana… Pilih aje.. tentu masalah anda settle… [errkk..buat sementara waktu..=p]

Alang-alang dah sampai Ikea, en.suami grab tempat remote kontrol.. Murah RM6.90 je...
Sebelum nih dah beli satu, mahal kot dari harga sekarang..


Pergi Ikea tanpa menikmati Swedish Meatball nyer yang super duper best tu memang tak sah... lagi-lagi kalo en.suami belanjer..bertambah-tambah bestnyer... =p

Add on spaghetti with tomato sauce, cake, caramel dan mineral water.. dikongsi bertiga..


Wallah!!!!



Cubaan berani pertama nanak

Assalamualaikum...
Tiap-tiap hari bercerita pasal Khilfi Eusoff... Tak pernah jemu... jauh sekali kekeringan idea untuk menulis... Bila teringatkan wajah mulus, suci bersih itu, idea datang mencurah-curah...terlalu banyak idea untuk ditulis. Jangan ada yang boring membaca sudah lah ye....?
Sebolehnya sebanyak mungkin saya mahu menulis akan detik-detik tumbesaran nanak. Biar di sini tertulis segala memori. Suka, duka, bahagia, derita... biarlah terpahat kukuh di sini. Blog biasa yang tak punyer apa-apa... Namun di sini terkandung cerita bahagia kami sekeluarga.
Tidak salah untuk sebuah perkongsian.. Biar kita sama-sama merasai kegembiraan.
Tak gitu....?
Ok lah intro yang panjang nau kan...? hihiihih..
Bila anak dah menjangkau umur 3 tahun... terasa perbezaannya berbanding umur sebelumnya. Perbezaan dari segi apa?
Gambar di bawah menerangkan segala-galanya... =p
Kalo dulu nanak tak seberani kini. Takde pun cubaan panjat memanjat.. duduk elok aje di sofa tu sambil tengok tv. Jarang-jarang sekali berdiri meniti kat sofa. Tu pun berdiri sambil berhati-hati.. Takut jatuh la... Biasa la..baby-baby...
Sekarang, tengok betapa beraninya si nanak kecil nih. Cubaan pertama nanak memanjat setinggi ini nak tutupkan lampu ngan kipas.. ye lah dah besar panjang... Memang nanak tak tinggi untuk terus sampai nak switch on/off lampu,kipas.. Tapi nanak ada caranya.. Cara yang sikit merbahaya kalau tanpa pengawasan mama  dan papa...

Nampak jugak kat sini "Dimana ada kesungguhan, disitu ada jalan" kan..? Tapi....
Alahaiii nanak..
Kekadang, rasa marah datang bila nanak memanjat-manjat camni.. Bahaya kan?? Bila dilarang buat tak dengar je.... Mula la mama rasa naik angin tanpa dijangka.. Kurang sabar saya nih sebenarnya... Bila anak dah makin melasak cenggini... isshhkk..
....................................................................................................................................
Ya Allah..
Berikanlah aku kesabaran dalam mendidik Khilfi Eusoff...
Peliharakanlah tangan ini dari memukul dengan kekerasan anak kecil ini,
Peliharakanlah mulut ini dari marah yang tidak terkawal oleh emosi
Sesungguhnya aku insan yang serba kekurangan,
Kebergantunganku hanya pada-Mu Ya Allah.
Tunjukkan ku jalan, permudahkan laluan..
Amin...
....................................................................................................................................
Sabo aje laaa... =)

05 February 2013

Jika ada kesungguhan..pasti ada jalan!

Assalamualaikum...

Cer teka....nanak tengah watper? hahhaha...macam-macam kamu  wahai anak....
Ralit betul nanak..., mama ambik gambar sambil gelak-gelak ngan papa pun dia tak perasan.. Tapi saya rasa ini adalah detik-detik best untuk nanak tengok  balik tika dia dah besar nanti. Mesti senyum sendiri.... tengok aksi ini..


Nanak tengah dalam cubaan membuang stiker yang melekat kat tapak kaki dia.. Tak selesa kotnya, sedaya upaya dia cuba membuat bende alah tu... Tengok kaki dah sampai ke  muka... hihiihi..

Dan hasilnya...

Ofcoz  la nanak berjaya!! Walaupun tanpa bantuan mama... Comel je...=p

Nampak di situ, jika ada kesungguhan..pasti ada jalan..=)







04 February 2013

Nanak dah start minat "bang" plak dah..

Assalamualaikum..

Nak citer ni...nanak dah start minat kapal terbang plak dah.... Bebaru ni papanya ada la beli kapal terbang mainan 5 buah.... tapi kecik-kecik je la... Terus dia sebut "Bang" owhhh...dah tahu rupanya itu benda namanya kapal terbang... Sebelum ni ada la sebut kat nanak kapal terbang kalau ada gambar dalam buku ke, dalam tv ke... Kuat betul ingatan anak kecil kan...

Pergi Penang lak..sekejap-sekejap lalu kapal terbang, kejap-kejap lalu kapal terbang...
Owhh bertambahlah excited nanak ngan kapal terbang nih... Jangan lak nanti nak beli "bang" aje kerjanya.... Serabut mata dah menengok mainan dah penuh bilik.... Kotak mainan pun dah tak muat dah.... mainnya tak pun!

Layan gambar nanak bersama "bang-bang" nyer....
Gambar masa percutian ke Ipoh bebaru ni je....






03 February 2013

Lechum oh la laa

Assalamualaikum...

Sekarang nih kalo boring je mesti mulut nanak mengomel.."ecum olala.." hikhikhik
Ni versi penuh yang mama ajar...

Macam ni eh versi penuh dia? Ker lain? =)
Entah arr...lagu main hentam je...tapi nanak suke... 

saya suka! saya suka! saya suka! [versi mei mei cakap]

Burung kakak tua,
Hinggap dijendela
Papa sudah tua
Giginya tinggal dua

Lechum..lechum...lechum oh la la
Lechum..lechum...lechum oh la la
Lechum..lechum...lechum oh la la
Burung kakak tua..

video



02 February 2013

Nanak jatuh katil

Assalamualaikum....

Tadi nanak jatuh katil.. Ya Allah.... sangat cemas kami suami isteri! Bunyi jatuhnya macam bunyi buah kelapa jatuh dari pokok... Hasilnya bincut dahi..berdarah mulut..  Mungkin tergigit lidah.. Kesian...menangis teruk..sakit sangat rupanya.

Saya tuam dengan kain berbalut ais di kepala yang bincut...harap-harap kurang bengkaknya..

Nanak terjatuh bukan sebab terlalu melasak tidurnya... tak.... Biasanya tidur malam nanak di dalam buai, ataupun ditengah-tengah antara papa dan mama. Potensi untuk jatuh memang tak ahh.. Nanak jatuh sebab sedang kusyuk-kusyuk tengok tv sambil berdiri dihujung katil yang berpagar separas pinggang dia tu, terjatuh ke bawah... tinggi sangat...

Ini bukan gambar semasa kejadi... 

Mama ngan papa ngah borak-borak bincang-bincang apa ntah... dah anak jatuh tak terperasan... =( Cuainya kami..

Perlu difikirkan kaedah yang lebih selamat untuk nanak kan? Perlu difikir..fikir...fikir..
Anak kecil mana tahu apa... hari ini jatuh, besok berdiri camni  lagi...

Ya Allah...harap-harap takde apa la yang berlaku.. harap Eusoff kuat...

Lepas tuam ais..gosok-gosok..dukung-dukung..selawat... masukkan dalam buai..tertidur terus... Agaknya pening eh kepala dia... cuak nyer kami suami isteri... ishhhhkkk..

Tak sanggup rasanya berlaku apa-apa kat nanak... mesti mama ngan papa rasa bersalah seumur hidup! Itu dah pasti...



Riadah nanak di malam minggu

Assalamualaikum...

Salam Sabtu semua...
Semoga hari yang ceria buat semua....

En.suami main badminton/pingpong malam tadi... Ajak ikut, memula cam tak nak, tapi memandangkan si nanak confirm akan mengikut papanya, package nangis-nangis lagi....so, ikut kan je lah..esok tak keje...  So, balik lambat sikit pun takpe...

Main kat badminton court Symphony Height je... Nanak bila dah semua uncle-uncle menegur... kan main sombong...buat tak tahu je... Dapat bola pingpong sebiji, baru le terkejar-kejar  berlari kejar bola..... =) Main sorang je pun..


video


Mummy turun bawak main kat playground.... Lencun baju Eusoff ngan peluh... excercise di malam minggu.. Mommy dah tak larat, bawak adik yang makin membesar dalam peyut... Tak leh nak ikut Eusoff setiap masa main playground...sekali-sekala ditarik gak tangan mommy dia...tak larat pun ikutkan la jugak... sayang anak..hikhikh.



Sudahnya mommy ajak naik rumah dulu sebab rintik-rintik hujan dah turun.

Bukan selalu nanak dapat main-main macam nih...lagi-lagi waktu malam kan... So malam tadi nanak sangat lah gembira dan bahagia nampaknya... Bebas berlari kemana-mana dia suka.. Kesian nanak kecil saya tu.. Mama dan papa sibuk sangat..takde masa nak bawak pergi playground.. Sekali sekala bawak pun ke playground Giant je pun..boleh la dari takde kan nanak?... =)





01 February 2013

Percutian Jan 2013 : Penang

Assalamualaikum...

Sambung cerita percutian..

27 Januari 2013

Sabtu pagi check-out dari hotel pepagi untuk ke Majlis perkahwinan kawan belajar kami  dulu kat Sg. Siput, pas itu ikut perancangannya terus lah nak balik ke Kuala Terengganu Darul Iman. Jauh rupenyer rumah pengantin nih... Dalam pukul 3.30pm baru siap makan segala dan bergerak dari situ. Nanak dah buat perangai, dan kami pun dah penat teramat. Sangat-sangat penat!

Update tentang kelancaran urusan jenazah kat kampung. Alhamdulillah ayah kata semua sudah siap sempurna.. Cuma kesedihan anak-anak memang takkan dapat hilang sekelip mata....

Kata ayah, tak yah lah kami rushing dari Ipoh ke Kuala Terengganu sebab semua urusan sudah selesai. Sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah, In Shaa Allah, akan sampai kepada arwah. Memandangkan perjalanan tersangat lah jauh, mengambil masa 8-9 jam... So, kami berfikir-fikir balik +,-,*,/ semua.. dan kami bersetuju untuk meneruskan perancangan asal untuk ke Penang, walaupun kesedihan tetap mengiringi perjalanan. 

Perancangan kami tidak berjalan seperti yang diaturkan rupanya..

Perjalanan Ipoh ke Penang hanya mengambil masa dalam 2 jam je... Masuk kete terus membute..sedar-sedar dah atas jambatan Pulau Pinang... :-)


Kami sampai di Penang dan disambut oleh kawan belajar dulu, Achik.. Orang kelantan yang dah cakap Penang..hahha.. Kami tak leh terima kenyataan itu :-)

Kami check-in kat Tune Hotel DownTown Penang. Hotel yang ok..sangat selesa.. Berada di tengah-tengah bandar Penang... Sedikit crouded untuk mencari parking..arrghhh... Bila dah Thaipusam ni..kemana-mana saja kami, berhadapan dengan jam jugak... adeehhh...
Terima lah hakikat ini....


Letak luggage je pun... Terus keluar balik sebab Achik dah menunggu kat bawah, nak bawak kami jalan-jalan round Penang..

Taman Kota Lama


Ramai orang kat sini... santai-santai menunggu senja melabuhkan tirainya.. Memang cantik pemandangan petang kat sini... Ditambah lagi keindahan laut terbentang luas..saujana mata memandang. Tak nampak lak ada orang mandi manda...mungkin kawasan ini dilarang mandi kot..



Kat sini ada medan selera yang best!! Banyak sangat gerai jualan. Semua makanan yang wajib makan jika ke Penang, ada di sini. Mampu atau tidak je nak makan semua... =) Duduk je kat situ, berduyun-duyun yang datang tanya nak order apa.. Macam nak gaduh pun ada... hihi.. kami dah biasa macam ni.. bukan kat Penang aje macam ni, kat food court Pertama Complex pun camnih ha...


Bila dah mai penang.. saya dan en.suami nak merasa pasemboq le dulu....
Satu pinggan penuh dah memadai untuk dikongsi berdua.. RM10.00 sepinggan. Rasanya? Owhhh...sedap!! Memang sedap.. Achik dah kawannya order laksa penang, dan anak saudara Achik mee goreng..


Hammer Bay

Sebelah malamnya kami ke Hammer Bay.


Kat sini adalah syorga ikan bakar.. Banyak kedai makan yang rata-rata menu adalah lebih kurang aje.. Bakar-bakar, goreng-goreng... Pandai-pandai pilih la nak rasa yang mana..  Banyak pilihan...ada ikan, ketam, sotong, udang...nak kecik, nak besar...semua ada.. Nak fresh dari akuarium pun ada... Khabaq mai ja nak mana satu. Gerenti sedap punya... :-)


Kami makan kat Kedai Seri Pantai Ikan Bakar.


Sebab petang tadi dah makan pasemboq..perut memang masih full... Tapi Achik bersungguh-sungguh seikhlas hati nak belanja kami makan ikan bakar..., kami ikutkan aje.. Bukan senang Achik nak belanjakan kan Achik? [Sila senyum..aku tahu ko akan bace nih] Ngeh...ngeh...ngeh..

Kami makan Ikan siakap bakar, Ikan kembong bakar, kerang bakar, sotong bakar untuk anak sedara Achik, Udang celop tepung [tak sampai-sampai, dan akhirnya kami cancel aje..] Tea "O" ais se-jag.. Kenyang yang amat sangat... Makan bersila atas pondok ditepi bot-bot nelayan...feeling macam duduk kampung jap... best...... Nanak sangat teruja dengan suasana ini..lagi-lagi ditambah dengan bunyi kapal terbang yang baru berlepas....


Kat sini pemandangan tersangat lah cantik... Kreatif betul diorang nih. Dengan menggunakan pipe-pipe air putih..diukir gambar bunga dan daun-daun... disembur cat yang berwarna-warni... Bila lampu kalimantang yang diletakkan di dalam pipe dipasang, terserlah lah kecantikkan yang amat sangat...


Kini, saya akui penggunaan pipe-pipe bukan hanya semata-mata untuk laluan air sahaja.. Tapi boleh jugak dijadikan idea dekorasi.... Mengindahkan suasana malam yang gelap menjadi cantik dan menarik.... Bijak..bijak..

Siap makan kami bergerak ke bandar Penang meround-round keindahan malam di sini. Jalan yang sangat sempit kat Penang ni, menjadikan ke mana pun kami pergi adalah jam. Sabar aje lah... Tapi tak rasa tension macam kat KL pulak...mungkin sebab otak dah setting mau jalan-jalan menikmati setiap detik percutian di tempat orang... ye...mungkin la..

Kami sempat jugak pusing-pusing kat Kedai Nasi Kandar Berator... Ye memang panjang sangat barisannya.... Kus semangat saya tengok..Tapi sebab perut pun memang dah kenyang sangat... kami jalan-jalan cuci mata aje la.. Plannya malam esok baru nak merasa Nasi Kandar Beratur yang menjadi bualan ramai tentang kesedapannya ni...

Lepas tu decide nak pergi Batu Feringgi. Saje jalan-jalan... Tapi disebabkan jam yang terlampau....terlampau sangat!! Kami cancel je pergi... Pusing balik.. terus ke Tune Hotel... Drop Achik kat kereta dia.... dan kami berpisah disitu..

Thanks tau Achik..sebab jadi tour guide tak berbayar kitorang. Jasamu sangat dihargai.. Terima kasih jugak sebab belanja kitorang ikan bakar ye... Tq..tq..tq..

Malam pertama kami di Penang, tidur tak sedar diri masing-masing akibat kepenatan yang terlampau...

Tapi seronok! :-)

28 Januari 2013

Bangun pagi saya sakit perut.... hahha..makan banyak sangat kot..kihkihkihkihk
En.suami ke 7eleven carik ubat pocai... Jadinya tengah hari jugak la kami keluar. Destinasi  seterusnya hari ni adalah ke..

Bukit Bendera





Kali pertama saya pernah jejaki bukit bendera ni adalah masa 1996, mase tuh darjah enam dengan rombongan sekolah. Bila pergi untuk kali kedua ni... dah mak-mak orang dah pun... terasa memang sangat berbeza Bukit Bendera dulu dan sekarang.

Satu tips pada siapa-siapa yang merancang untuk ke Bukit Bendera, kalau korang nak parking kereta, laluan belakang ke Bukit Bendera.. kalau nampak sorang uncle ni melambai-lambai tunjukkan tempat parking kat korang... abaikan  aje lah pakcik tu... Teruskan aje sampai ke atas bukit dan kat situ adalah parking berbayar yang memang di bawah kendalian pihak pengurusan Bukit Bendera. Dekat aje dengan stesen kereta api untuk naik ke Bukit Bendera.

Kami terparking kat Pakcik yang tu.. RM4.00 sekali parking. Parking tepi jalan je pun...dan tak dijamin keselamatan kereta. Lagi lak terpaksa menapak jauh naik bukit untuk ke stesen keretapi. Penat sangat..lagi-lagi terpaksa bergilir-gilir berdukung nanak yang tak nak berjalan sebab kepenatan. Kecewa sangat kami bila parking kat atas tu banyak yang masih kosong lagi...



Korang tahu tak keretapi untuk naik ke Bukit Bendera telah diupgrade? Saya pun baru tahu. Tak pasti lak tahun bile keretapi ini diupgrade... Yang lama dulu keretapi warna merah.. Yang baru sekarang dah berwarna biru. Perjalanan menaiki Bukit Bendera sangat lah laju... Series laju sangat..dan tak terasa pun gegeran-gegaran yang menakutkan tak seperti masa keretapi lama dulu.. Walaupun terpaksa bersesak-sesak...tapi amatlah selesa. Bagi sapa-sapa yang ada anak kecil macam saya ni, confirmlah akan dapat duduk. Rakyat Malaysia tersangatlah prihatin..=)



Kat atas Bukit Bendera, menikmati pemandangan Pulau Pinang saujana mata memandang.. Astaqfirullahalazim.. Maha suci Allah yang menciptakan pemandangan yang maha indah. Teruja seketika mengamati kebesaran Allah yang maha agung, maha pencipta segala di langit serta di bumi. Alhamdulillah...



Sebab belum breakfast, en.suami  ajak  brunch kat food court. Keadaan di situ tersangatlah selesa. Berbeza dari dulu. Pelbagai pilihan makanan ada dijual disitu. Hargapun berpatutan. En.suami dengan nasi gorengnye..kongsi dengan nanak.. dan saya mushroom soup aje.. takut perut meragam kalo makan tak ingat pulak... =)

Bagi yang ingin mencari souvenir  untuk dibawa pulang, memang banyak terdapat di situ. Harganya pun standard harga kat bawah sane jugak.. Seperti biasa fridge magnetic lah pilihan hati..menambah koleksi..



Batu Feringgi

Tempat yang mesti pergi  kalau ke Pinang. Batu Feringgi yang pantainya sangat cantik... Setanding la dengan pantai-pantai belah pantai timur...Nak jugak...=)





Kami ke sini tak mandi pun..jalan-jalan carik makan aje..sambil menikmati angin laut sepoi-sepoi bahasa...dengan keindahan pantainya...

Menu tepi pantai, petang-petang ni...saya mau rasa laksa Penang dia... sedapp..... en.suami lak nasi putih set ikan bawal. Sedap jugak..... Nanak kecil saya tu..saya suap nasi ayam.. nak abis sepinggan dia makan...maknanya sedap la tu.... Makan-makan kat gerai tepi pantai ni..kami bagi berbintang-bintang sebab makanan dia adalah Sedap!



Sekejap je kami kat Batu Feringgi... siap makan.. plan nak jalan-jalan kat Queensbay lak..

Queensbay

Kat sini pun adalah tempat melepak petang-petang sambil makan-makan disepanjang pantai... Banyak lori-lori menjaja makanan, gerai-gerai kecil yang menjual beraneka makanan... Pendek kata nak makan apa, di Queensbay semua ada.. dari makanan ringan hinggalah makanan sedikit berat... 



Kami pun  makan-makan juga, en.suami pekena laksa penang.. saya mencuba jagung bakar dan jagung gelas yang best! Eh serious best tau.... memang sedap tak seperti yang biasa beli kat kl nun... Sebab perut dah terlampau kenyang.... takde la saya repeat order...=)



Balik Pulau

Matahari terbenam je..kami meneruskan perjalanan ke Balik Pulau. Nak berkunjung ke rumah kawan baik zaman sekolah en.suami. alang-alang dah ke Penang untuk bercuti, elok la berkunjung ke rumah kawan-kawan sekali.. Kalau tak, tak merasa dah nak ziarah menziarahi ni kan... jauh nau KL - Penang... 

Khilfi Eusoff berjumpa ngan Muhammad Thaqif... Sempat lah menangis sekali dua, berebut mainan... =) Thaqif dah besar dah.....  Last jumpa dulu masih lagi baby-baby dulu... Dah makin pandai dan bijak... 



Sekejap je pun berborak-borak... Minta izin untuk beredar... Sebab ada lagi lokasi  lain untuk dilawati.....

Nasi kandar Beratur

Kami sampai betul-betul di hadapan kedai ni dalam pukul  10.00 malam. Memang sudah maklum kedai ini dibuka pada pukul 10.00 malam. Jika sampai awal, terpaksalah menunggu lama. Nampak dua, tiga orang pekerja sedang membersihkan kawasan kedai. Dalam hati saya, mungkin diorang  baru nak buka kedai.. nak start berniaga perlulah kemas kan dulu mana yang patut.

sangkaan meleset! Isnin malam merupakan hari cuti untuk Kedai Nasi Kandar Beratur. Bukan kami aje yang kecewa. Ramai yang sama seperti kami menunggu kedai buka untuk beratur, tapi pulang dengan kecewa sebab kedai tutup. Tapi memang sangat kecewa! Tak merasa lah kami makan nasi kandar di sini. Kecewa...kecewa..kecewa!!

Kalau ada yang merancang nak makan di kedai Nasi Kandar Beratur... ingat yer jangan pergi Isnin malam. Sebab kedai tutup!

Encik suami, pusing-pusing bandar Penang... mencari kedai nasi kandar. Tapi tak berjumpa lak mana-mana kedai tu... Pusing-pusing.. jumpa jam..pusing-pusing, jumpa jam lagi.. lastnya kami decide untuk balik hotel sebab dah terlampau penat. 

Sampai je kat hotel..mau cari parking.. jalan jam sebab ada sambutan Thaipusam betul-betul berhadapan dengan Tune Hotel. Dengan muzik yang sangat kuat.. tarian yang macam-macam..seronok betul diorang.. Dengan acara baling kelapanya....haisshhh...kami pening kepala.. Nanak cam takut dengan keadaan berserabut gitu..

Malam ke-2 kami di Penang... tidur tak sedar apa-apa dah... Sayup-sayup dengar bunyi gendang sambutan Thaipusam. Tapi semua itu dah takde hal la... Letih yang tak terkata..

29 Januari 2013

Yasmeen Restoran

Sebab kempunan nasi kandar Beratur, kami checkout hotel pukul 11.00 pagi terus pusing-pusing cari kedai nasi kandar. Ingat nak merasa kat Kedai Nasi Kandar Line Clear..., tapi tutup..so, makan je lah kat Yasmeen Restoran betul-betul bersebelahan dengan Kedai Nasi Kandar Line Clear...Tak kisah  lah kedai apa pun..janji sebelum balik mau penena nasi kandar dulu seround...


Best jugak laa... kene la dengan selera saya dan en.suami... Ayam gulai+sotong gulai+telur sebiji.. Kenyang Alhamdulillah.. En.suami lak sepinggan nasi  kandar... dah abis makan tersandar..kihkihkih

Pasar Chowrasta

Singgah kat Pasar Chowrasta mencari jeruk. beli la sikit untuk pengasuh Eusoff dan sikit untuk en.suami bawa ke office dia. Tu aje... tak terniat pun nak beli untuk makan-makan kat rumah sebab macam tak terliur sangat pun..


Penang Port


Masa untuk pulang.. Waktu datang Penang lalu kot jambatan. So, balik dari Penang kami decide untuk balik melalui feri je. Nak merasai macam mana  rasa naik feri kan.. Biasa je... macam naik feri je lah hahahah..... Banyak gak lah kenderaan yang boleh naik satu feri tu... Kagum lak rasa...hihiih... Ramai je orang yang naik feri, dan diorang takde la nak keluar dari kenderaan macam yang kami buat. Keluar kereta bergambar seround dua...kihkihkih.. Cam jakun je... 

Mungkin diorang orang Penang... tak la rasa excited macam mana kami rasa kan? hihih

Sekejap je perjalan melalui feri.... 1/2 jam je kot... berbaloi-baloi...tanpa melalui jalan yang penuh kenderaan, dan tak jam pun! lagi berbaloi ianya adalah free! Takyah bayar pun...

Terus kami masuk highway ke Kuala Lumpur.... Batu Caves!! Kami pulang =)
Pulang dengan kempunan tak merasa Char Kuey Teow Penang.... 

Selamat tinggal Penang.. Percutian yang sangat best walau dalam hati kami setiap masa masih lagi bersedih dengan kehilangan emak sepupu di kampung...Al-Fatihah..

Selamat tinggal Achik.. Selamat tinggal Thaqif...
Lain kali jumpa lagi... =)

#Penat owh buat entry 3 hari 2 malam... Malas ar nak berepisod-episod bagai....
Untuk kenangan kami di tahun 2013 =)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to DIANA SAILA
Designed by UMIESUEstudio 2015